Sänkt lön ingen bra idé


LO har idag gett ut en rapport med rubriken ”Lägstlöner, lönespridning och
arbetslöshet bland unga vuxna”. Rapporten säger i korthet att det inte finns något samband mellan andelen arbetslösa unga vuxna (20-24 år) och lägstlönens nivå. Det finns heller inget samband mellan sysselsättningsgraden och nivån på kollektivavtalens lägsta löner.

Den främsta förklaringen till den höga arbetslösheten bland unga i Sverige är bristande utbildning. 20 procent av en årsklass fullföljer inte sin gymnasieutbildning. Arbetslösheten är mer än dubbelt så stor bland lågutbildade som bland dem med gymnasiekompetens. Per Bardh, LO:s avtalssekreterare, menar att:

De unga som inte kommer in på arbetsmarknaden har fel utbildning, eller ingen fullständig gymnasieutbildning alls. Det är ett stort problem att så många hoppar av gymnasiet.

Svenskt Näringsliv menar dock att rapporten ”strider mot all intuition och vedertagen forskning”. Per Bardh svarar att:

Vi använder samma fakta, bland annat från OECD, som han hänvisar till och kan konstatera att det inte är lägstalönerna som är problemet.

Debatten kommer säkert att fortsätta. Det passar arbetsgivarnas intressen väldigt väl att hävda att ingångslönerna är för låga. Kan man hålla låga ingångslöner påverkar det även de högsta lönerna.

Länkar: lo.se, LO-tidningen, P1 Morgon, KA, LO-tidningen, Dagens Arena, SvD, di.se

Andra som skrivit om detta: In your face

Aktuellt från Industribloggare: Leine skriver om KD, Kaj skriver om utförsäkringarna, Eli skriver om växthusmetoden, Eli skriver Ung igen!, Kaj skriver om apotekens arbetsmiljö

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 5 maj, 2011, i Fackliga frågor. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Sänkt lön ingen bra idé.

Kommentarer inaktiverade.