Rörelse(n) är målet


Jag tycker om Bengt Göranssons resonerande stil. Han ger inga färdiga svar eller absoluta sanningar. Han är nästan alltid bra att lyssna till. Idag på morgonen läste jag Devrim Mavis intervju av Bengt Göransson i tidskriften arena.

Bengt hänför sig till folkrörelsesocialisterna, en del inom socialdemokratin som är mer frihetlig än statssocialisterna som vill skapa det starka samhället som ”ska fixa livet åt de andra som inte klarar sig själva”. Han menar också att politik handlar om att bygga samhället, inte om att administrera ett stillastående. ”När man gör ekonomin till ett allt överordnat värde drabbas man av misshushållningens triumf.”

Bengt svarar också på frågan om vad socialdemokratins ledarkris handlar om:

Den belyses av att man försöker skapa en kravprofil för en ny partiledare. Kravprofiler upprättar man för verkställande direktörer för att aktieägarna lugnt ska kunna vänta på sin utdelning. En partiledare ska sätta medlemmarna i rörelse, inte befria dem från oro och arbete. Ledarkrisen handlar egentligen om om idékris inom socialdemokratin, något som kommer av att politiken har avpolitiserats och ekonomin och administrationen har blivit överordnat det socialdemokratiska teoribygget.

Jag har nu beställt hans bok ”Tankar om politik”.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 10 februari, 2011, i Fackliga frågor, Politiska funderingar. Bokmärk permalänken. 1 kommentar.