Kvinnor missgynnas vid bedömning av arbetsskada


Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter uppmärksammar att kvinnor missgynnas när Försäkringskassan ska bedöma huruvida de besvär man har är en arbetsskada eller ej. Eftersom jag har en del sådana ärenden så har jag märkt att det är betydligt svårare att bevisa att kvinnor drabbats av arbetsskada.

Kvinnor drabbas oftare av besvär i axel/nacke och i ryggen. Kvinnors besvär kommer ofta av ensidigt belastande arbeten och monotona arbetsuppgifter. Det kan ta många år för besvären att utvecklas. Oftas betraktas dessa besvär som åldersrelaterade (degenerativa). I SvD-artikeln sägs att:

Försäkringskassan förklarar att bedömningen görs utifrån den vetenskap som finns, och den utgår från mansdominerade yrken.

– Men vi kan inte ändra reglerna själva och det missgynnar kvinnorna, säger Monica Svanholm, ansvarig för arbetsskadeförsäkringen vid Försäkringskassan.

Många av de yttranden som Försäkringskassans läkare grundar sig på är två skrifter som blev sammanställda av Arbetslivsinstitutet. Dessa skrifter var en sammanställning av forskningsläget kring arbetsrelaterade besvär. Skrifterna gavs ut i början av 00-talet och speglar nu minst tio år gammal forskning. Men eftersom regeringen beslutade att Arbetslivsinstitutet skulle läggas ned finns idag ingen instans som bemödar sig om att uppgradera forskningsläget.

Det är politiska beslut som avgjort att detta inte är en viktig fråga. Det är alldeles uppenbart att Sverige åter måste börja uppmärksamma detta. Sverige var tidigare ett föredöme och ledande när det gällde att forska kring arbetsrelaterade skador och besvär. Den sittande regeringen prioriterar inte detta vilket väl säger en del om den människosyn som präglar deras politik.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 17 juli, 2010, i Socialförsäkringsfrågor. Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

  1. Jag skall vara helt uppriktig.
    Det finns en problematik i detta.
    Men jag vet också att jag hört
    detta förrut, att kvinnor klagat
    på att de inte fått sin ”skada”
    klassad som arbetsskada av FK.
    Och det under S regeringstid.
    Då handlade det mest om fibromyalgi
    elöverkänslighet samt amalganförgiftningar.
    Ibland tycker jag att Du borde
    vara lite mer självkritisk.

    • Göran Johansson

      Ja, det är sant som du säger. Men det är trots allt mycket tydligt att det finns tydliga skillnader i ambitioner på detta område mellan den borgerliga regeringen och socialdemokraterna.