Saudiavtalet förlängs inte


En kung

Under en presskonferens i Kiev meddelade statsminister Stefan Löfven att det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien inte kommer att förlängas. Stefan sade att …

Beslutet om Saudiavtalet har varit klart en tid. Det som har hänt de senaste dagarna har inte varit avgörande.

Oavsett sanningshalten i uttalandet känns det som ett klokt beslut. Regeringen har från början valt att hålla en hög profil. Man kallar sig för en feministisk regering innebärande en mängd olika åtgärder för förbättrad jämlikhet såväl inom statsförvaltning som i det omgivande samhället. Regeringspartierna har i många frågor en hög profil när det gäller mänskliga rättigheter, frihet att uttrycka sig fritt etc.

Det är klart att det med den bakgrunden hade varit svårt att rakryggat bara låtit förlänga det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien. Ett land som knappast kan skyllas för att vare sig hylla friheten att få uttrycka sig eller främja jämlikhet mellan kvinnor och män.

Det svenska beslutet kommer knappast att beröra de saudiska makthavarna särskilt mycket. De kommer väl mest att rycka på axlarna och vända sig till andra presumtiva säljare av militärteknisk expertis. De kanske till och med bestraffar Sverige med att försvåra annan svensk handel. Men det skulle ju säga mer om dem.

Länkar: dn.se, SVT, Ekot, di.se, SVT, di.se, SvD, Ekot, SvD, di.se, SvD, Ekot, SVT, di.se, di.se, di.se, SvD, di.se, di.se, ekuriren, SVT, SvD, Ekot, SVT, SVT, dagens arena, SVT, SvD, di.se, SvD, SVT

Fler som skrivit: Markus Mattila, Helle Klein

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 11 mars, 2015, in Politiska funderingar and tagged , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Saudiavtalet förlängs inte.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: