Saudiarabien är en diktatur!


Från tid till annan har svenska ministrar haft väldigt svårt att besvara frågan huru de anser att Saudiarabien är en diktatur eller icke. Svårigheten att ge ett klart svar har förstås handlat om att man inte viljat stöta sig med ett land förfogande över en omfattande valutareserv. Saudiarabien har inga svårigheter att handla varor av de som är beredda att sälja till dem. Jag kan knappast beskylla (S)-märkta ministrar för att ha varit tydligare med sin åsikt än vissa borgerliga dito.

Men, det är tydligt att det blivit skillnad med Margot Wallström. Hon har inte tvekat att meddela makthavarna i Saudiarabien sin och därmed Sveriges officiella åsikt om hur man ska definiera Saudiarabien. Det är ett land som inte respekterar allmänna mänskliga rättigheter som att fritt få uttrycka sig. Det är ett land som förvägrar kvinnor grundläggande rättigheter att fritt få röra sig i det omgivande samhället.

Saudiarabien har i besvikelse (eller som en maktdemonstration) valt att ge Sveriges utrikesminister en rejäl diplomatisk käftsmäll. Margot var på plats, inbjuden, för att hålla ett tal inför Arabförbundet. Saudiarabien valde då att rycka i rätt antal trådar och säkerställde därmed att Sveriges utrikesminister inte fick hålla sitt tal.

Det är klart att man kan diskutera hur Sverige som nation ska förhålla sig till länder som väljer att förvägra människor sina grundläggande mänskliga rättigheter.

Som ett litet land hyllandes mänskliga rättigheter i form av att fritt få uttala sin åsikt, jämlikhet mellan kvinnor och män etc är det viktigt att försvara dessa principer. Det är ren självbevarelsedrift att markera emot när andra länder kränker mänskliga rättigheter.

Saudi=demokrati?

Moderaterna genom deras utrikespolitiska talesperson, Karin Enström, försöker skapa inrikespolitik av det som skett. Den tidigare minister som inte kunde uttrycka huruvida Saudiarabien var odemokratiskt eller ej kan nu bestämt meddela att Margot Wallström bränner broar och närmast är en belastning för Sverige. Det får självklart stå för Moderaterna, men jag tycker att Expressens ledare väl uttrycker mina tankar när de skriver att …

Men diplomati är inte konsten att hålla alla på gott humör. Det högsta målet bör inte vara att neutralt medla i varje konflikt. Ibland finns det goda skäl att ta strid, att våga gå före och skapa dålig stämning i de fina salongerna.

Sveriges roll som hök gentemot Ryssland under Bildt är ett sådant exempel. Den rödgröna regeringens erkännande av Palestina är ett annat. På samma sätt kan man argumentera för att en diplomatisk träta med Saudiarabien är värt sitt pris.

Om man inte delar den uppfattningen bör man vara ärlig och erkänna vad alternativet är. Det är att fortsätta traditionen att slingra sig som en mask när man får frågan om huruvida Saudiarabien är en diktatur eller inte. Det är att undvika att kalla piskrapp mot bloggare för en medeltida form av bestraffning.

Om det är Moderaternas och Kristdemokraternas uppfattning bör de ärligt redogöra för det.

Karin Enströms uttalanden ger mer ett löjets skimmer över sig. De kommer snarare att slå tillbaka på dem själva än mot den person som de var riktade till.

Länkar: ekuriren, di.se, SvD, SvD, dn.se, SvD, Ekot, Ekot, SvD, Ekot, SvD, SvD, di.se, SvD, di.se, Ekot, SvD, SvD, SvD, di.se, ekuriren, Expressen ledare, Ekot, Expressen kultur

Fler som skrivit: Ulf Bjereld, Markus Mattila, Johan Westerholm, Peter Johansson, Peter Johansson

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 11 mars, 2015, in Politiska funderingar and tagged , , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Saudiarabien är en diktatur!.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: