Om Sveriges trovärdighet som handelspartner


En hög potentater inom svenskt näringsliv har i en debattartikel ryckt ut till försvar av ett svenskt bibehållande av försvarsavtalet med Saudiarabien. Försvaret utgår ifrån hur svensk frihandel har gynnat svensk industri och därmed sysselsättning. De säger att …

… Sverige och svenska företag har en hög trovärdighet som långsiktiga handels- och samarbetspartners. Det vi säger och gör betyder något i våra partnerländer.

De pekar på att svenska företag under lång tid bidragit till att bygga upp Saudiarabien. De hoppas(?) att genom fortsatt svensk handel med detta land vi ska bidra till ökad öppenhet och utvecklade mänskliga rättigheter. Det är en förhoppning som känns något ansträngd. Det verkar snarare som om svenska företag är beredda att acceptera väldigt mycket för att få ta del av affärsmöjligheter i landet.

På DN:s ledarsida kommenteras inlägget på ett väl avvägt sätt. De menar att man, förstås, ska hysa respekt för de synpunkter som framförs, men att …

Det folkliga stödet för militärt samarbete med Saudiarabien är högst begränsat. Och det finns handelsavtal som är oändligt mycket vettigare att försvara.

Jag är rädd att dessa höga företrädare för svenskt näringsliv hellre ser till förlorade affärsmöjligheter än till behovet av att förändra Saudiarabien. Det finns liten anledning för Sverige att handla med detta land. Det har liten respekt för mänskliga rättigheter såsom vi definierar dem. Landet understödjer krafter och ideologier som motsätter sig den typ av samhälle som Sverige representerar.

Länkar: dn.se, dn.se, dn.se, dn.se, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SVT, SVT, di.se, SvD, Ekot, Resumé, Ekot, dn.se, Ekot, Ekot, politism, dn.se, Ekot, SVT, Resumé, dagens arena, Ekot, di.se, dn.se, SVT, dn.se, Arbetet

Andra som skrivit: Skiftet, Ulf Bjereld, Mario Matteoni

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 9 mars, 2015, in Politiska funderingar and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Om Sveriges trovärdighet som handelspartner.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: