En feministisk utrikespolitik


Den sittande regeringen har hamnat i en smärre knipa. I samband med att regeringen tillsattes och presenterades angavs att feminism ska vara dess signum. Denna regering skall vara den mest feministiska regeringen någonsin. Feminismen ska synas i alla politikområden, inklusive utrikespolitiken.

Det är uppenbart att feminism blivit till en samlande fråga för den sittande regeringen. Som alltid är det dock enklare att meddela sin ambition än att leva upp till den i praktiken.

Sverige är ett land, i förhållande till vår befolkning, med en betydelsefull vapenindustri. Sverige har utvecklat avancerade vapensystem i syfte att beväpna vår armé. Den historiska bakgrunden finns i det andra världskriget varunder riket förklarade sig neutralt och byggde upp en omfattande vapenindustri för att stärka det militära försvaret.

Doktrinen om vår neutralitet byggde på en rimlig förmåga till militärt försvar med avancerad vapenteknisk utrustning. Den samlade svenska vapenindustrin anställde många personer och bidrog till vår BNP. Även om industrin har förändrats och minskat i betydelse bidrar fortfarande svensk vapenindustri till avancerad teknisk utveckling och anställer många personer.

Av den anledningen har det varit viktigt för socialdemokraterna (och moderaterna) att understödja de svenska industriföretagens ambitioner på den internationella marknaden. Det har ju handlat om många arbetstillfällen.

Det är samtidigt därför som det är så svårt för socialdemokraterna att ta tydlig ställning i frågan om det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien. Jag har ingen anledning att misstänkliggöra den socialdemokratiska ambitionen att genomföra en feministisk politik. Problemet är ju bara det att detta står något i motsats till att utveckla svensk industri och bibehålla arbetstillfällen.

Jag har personligen tagit ställning för att Sverige har väldigt litet att vinna på att bibehålla detta avtal med Saudiarabien. Anledningen är att detta är en diktatorisk nation som står långt ifrån synen på mänskliga rättigheter som vi definierar dem. Saudiarabien stödjer andra repressiva rörelser och politiska ledare.

I bland behöver man välja att hellre hedra sina grundläggande ideologiska värderingar om mänskliga rättigheter.

Länkar: dagens arena, di.se, dagens arena, SvD, dagens arena, SvD, dagens arena, Atonbladet ledare, SvD, SvD, di.se, SvD, Ekot, Ekot, dn.se, Ekot, di.se, dn.se, SVT, Ekot, SvD, di.se, Fokus, Aftonbladet ledare, di.se, SVT, SvD, SvD, politism, dagens arena, SvD, di.se, politism, SVT, di.se, SVT, SvD, politism, di.se

Andra som skrivit: Johan Westerholm, Peter Johansson, Johan Westerholm, Skiftet, Sörmlandsbänken

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 5 mars, 2015, i Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för En feministisk utrikespolitik.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: