Snipp, snapp … snopp …


Gosse på Nyköpingsk skolgård

SVT Sörmland rapporterar att personal på Nyköpings högstadium har fått se den beramade ”snippa” som efter hetlevrad debatt täckts över.

Konstnären Carolina Falkholt fick i uppdrag att skapa ett konstverk som skulle pryda en vägg på den då nyrenoverade högstadieskolan i Nyköping. Konstverket var en reaktion på kvinnligt nedvärderande språkbruk klottrat på skolväggen. Konstverket är en slags avbildning av det kvinnliga könsorganet. Det är ingen explicit avbildning av snippan. Konstverket är öppet för egen tolkning.

Det verkar som om personalen på skolan uppskattade konstverket och inte förstod det nödvändiga i att dölja detsamma. Nyköpings kommundirektör Erik Carlgren verkar dock ta illa vid sig av tilltaget att visa upp det övertäckta konstverket.

Mig synes det som en viss överdriven moralpanik att täcka över konstverket. Det är som vore kommunledningen levande i alldeles egen bubbla blundande över möjligheten att kommunens högstadieelever på egen hand kan ta del av betydligt mer explicita avbildningar av kvinnors (och mäns) intimare kroppsdelar.

Det vore ju faktiskt ett hedrande ställningstagande att permanent plocka bort den trävägg som döljer konstverket.

Länkar: SVT Sörmland, SVT Sörmland

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 25 februari, 2015, in Kultur and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Snipp, snapp … snopp ….

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: