Bryt samarbetsavtalet med Saudiarabien


Riv upp avtalet!

Det pågår en tydlig debatt inom socialdemokratin om det militära samarbetsavtal som finns mellan Sverige och Saudiarabien. Ännu har inga ”tyngre” företrädare för partiet offentligt tagit ställning i frågan. Det är företrädare för socialdemokraterna närstående organisationer som tydligast har meddelat sin ståndpunkt i frågan. Men för några dagar sedan offentliggjorde tre socialdemokratiska ledamöter av riksdagen sin åsikt att Sverige bör säga upp samarbetsavtalet. De skriver att …

Vår uppfattning är att avtalet med Saudiarabien helt bör brytas. Den svenska vapenexporten brukar officiellt motiveras med säkerhetspolitiska argument. Vi delar uppfattningen att det kan vara motiverat, men är det knappast i detta fall. Tvärtom. Det enda argument som återstår för att fortsätta vapensamarbetet med Saudiarabien är att vi annars skulle tappa viktiga exportinkomster. Det är inte hållbart. I valet mellan pengar och mänskliga rättigheter borde svaret vara enkelt.

Onekligen finns en risk för Sverige att förlora ekonomiskt på att säga det militära samarbetsavtalet. Saudiarabien förfogar över ansenliga summor av pengar och satsar hårt på försvarsmateriel. Sverige är i förhållande till sin storlek en inte obetydlig aktör inom den internationella försvarsindustrin.

Samtidigt försöker vi som nation hålla en hög profil när det gäller frågor om mänskliga rättigheter, jämställdhetsfrågor etc. Saudiarabien kan verkligen inte beskyllas för att vara särskilt demokratiskt eller hålla frågor om mänskliga rättigheter, som Sverige definierar dem, särskilt högt.

Jag har ju tidigare tagit ställning för att Sverige bör säga upp det militära samarbetsavtalet som det ser ut nu.

Länkar: dn.se, Aftonbladet ledare, Ekot, SvD, dagens arena, ekuriren, di.se, Ekot, ekuriren, dagens arena, politism, di.se, SVT, Ekot, SvD, SvD

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 23 februari, 2015, i Politiska funderingar och märkt , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Bryt samarbetsavtalet med Saudiarabien.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: