Demokratiska fri- och rättigheter i Palestina


Vänner?

Palestinas valde president Mahmoud Abbas har besökt Sverige under ett par dagar. Besöket är väl ett tack för att Sverige beslutat att erkänna Palestina som en självständig stat. Under besöket undertecknades ett femårigt utvecklingsavtal med Sverige. Stödet innebär 1,5 miljarder kronor i bistånd vars syfte är att skapa ”ett demokratiskt, självständigt, sammanhängande och livskraftigt Palestina”.

Det är förstås viktigt att Sverige villkorar vårt ekonomiska stöd på det sätt som gjorts. Den tidigare beväpnade befrielserörelsen Fatahs demokratiska utveckling har inte varit helt lyckad (to say the least). Fatah har klamrat sig fast vid makten genom korruption och andra sätt att missbruka sin politiska makt. Det förklarar väl till en del varför Hamas växte så snabbt och kunde överta den politiska makten på Gazaremsan.

Israel har ju heller inte bidragit till att stödja en mer demokratisk utveckling inom det palestinska området. De har saboterat det palestinska styret på många olika sätt.

Vill man nå en fredligare lösning på konflikten mellan Israel och Palestina finns knappast någon annan väg att gå än att främja en demokratisk utveckling i Palestina. Här har förstås Sverige en roll att fylla om än knappast den viktigaste.

Det kommer att krävas tuffa beslut inom såväl Israel som Palestina för att minimera risken för fortsatt väpnad konflikt. Då behövs det betydligt hårdare nypor kring den israeliska politiska ledningen. Samtidigt måste det till en bättre ekonomisk och demokratisk utveckling på det palestinska området för att minska inflytandet från mer extrema rörelser.

Länkar: dn.se, SvD, Aftonbladet debatt, SvD, SvD, Ekot, SVT, SvD, SVT, di.se, dn.se, SvD, Ekot, SVT, SVT

Fler som skrivit: Ulf Bjereld, Monica Green

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 11 februari, 2015, in Politiska funderingar and tagged , , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Demokratiska fri- och rättigheter i Palestina.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: