Är det bra med anställningsstöd?


Dagens Nyheter konstaterar i en artikel att Arbetsförmedlingen under de senaste åren har betalt ut 73 miljarder kronor i anställningsstöd till privata företag. Det är verkligen väldigt mycket pengar. Tidningen har dock inte kunnat undersöka vilka företag som tar emot alla dessa pengar. Arbetsförmedlingen har valt att hemlighålla dessa uppgifter. Arbetsförmedlingens analyschef Mats Wadman konstaterar med viss rätt att …

Det är rimligt att ha den här sekretesslagstiftningen. Det kan delvis uppfattas som affärshemligheter hur företagen har det i sin verksamhet.

Tidningen gräver inte djupare i vilka typer av branscher som är stora mottagare av anställningsstöd. Men andra undersökningar visar att hotell- och restaurangbranschen är viktigare mottagare av anställningsstöd och nyligen har taxibranschen uppmärksammats. Arbetsförmedlingens företrädare menar i artikeln att sekretessen inte ökar risken för att vissa arbetsgivare missbrukar denna möjlighet.

Det är klart att risken/möjligheten ökar att anställningstöd används fel och att vissa företag i högre grad kan använda de olika stöd som finns. Den borgerliga regeringen valde att kraftigt öka användandet av olika anställningsstöd. Arbetsförmedlingen har som förmedlare av dessa medel marknadsfört detta på ett för dem ovanligt aggressivt sätt. Besöker man som arbetsgivare Arbetsförmedlingens hemsida möts man direkt av en funktion för att räkna ut vilka stöd man kan få.

Jag ser i mitt arbete hur vissa arbetsgivare ganska flitigt använder möjligheten med subventionerad anställda. Det verkar inte finnas den minsta rädsla hos Arbetsförmedlingen att man på detta sätt gynnar vissa arbetsgivare före andra och därmed underminerar en sund konkurrens mellan företag.

Det är klart att det kommer att behövas subventionerade anställningar för grupper av människor som annars skulle få svårt att hitta arbete. Men det måste vara möjligt för lagstiftarna och media att kunna granska hur stöden används. Genom sekretessen döljer man inte enbart vilka företag som får anställingsstöd. Arbetsförmedlingen döljer också hur de fördelar stödet och vilka överväganden man tar eller inte tar.

Det behövs verkligen en översyn av alla de olika anställningstöd som finns, hur de träffsäkra de (kanske) är och vilka överväganden som arbetsförmedlingen gör när de utger de olika stöden.

Länkar: dn.se, di.se, SvD, Ekot, ekuriren, SVT, dagens arena, Ekot, Arbetet, Arbetet

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 10 februari, 2015, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor och märkt , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Är det bra med anställningsstöd?.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: