Sveriges röst ska vara tydlig när människovärdet kränks


Vår kompis?

Sverige skrev för tio år sedan under ett militärt samarbetsavtal med Saudi-Arabien. Senast den 15 maj i år kan detta avtal sägas upp av endera parten. I ett debattinlägg argumenterar Ellinor Eriksson (SSU) och Magda Rasmusson (Grön Ungdom) för att Sverige ska säga upp detta avtal.

Sverige har ganska bestämda regler för hur vår vapenhandel ska gå till. Vi ska inte handla med diktaturer eller med länder som är involverade i interna väpnade konflikter. Regelverket är säkert enkelt och lätt att förstå. Problemet är väl bara det att stora delar av den svenska vapenindustrin inte längre är så ”svensk”. Av nödvändighet och bristande svenska ekonomiska muskler har ägandet blivit allt mer internationellt.

Saudi-Arabien kan inte med bästa vilja i världen sägas vara särskilt demokratiskt eller främjar jämlikhet mellan män och kvinnor. Ändå betraktas detta land som en av västvärldens bästa vänner i denna del av världen. Anledningarna räknas förstås i olja och dollar. Saudi-Arabien förfogar över stora oljereserver och omfattande valutareserver. Men det är även ett land som ger stöd till dem närliggande religiösa intressen. Det finns band mellan detta land och Al Qaida, IS och liknande fanatiska rörelser.

Sverige berömmer sig av att stödja demokrati och mänskliga rättigheter världen över. Det blir därför något stötande när vi hycklar vänskap med detta land. Vi har inget att tjäna på ett militärt samarbete med Saudi-Arabien. Jag delar därför Ellinors och Magda uppfattning:

Nu har regeringen en chans att på allvar stå upp för de principer man säger sig värna. SSU och Grön Ungdom vill ha ett tydligt besked från regeringen om att man kommer att avbryta samarbetet med Saudiarabien när möjligheten finns i maj i år. Allt annat vore att svika de värderingar som är vägledande för regeringens arbete.

Länkar: SvD, Aftonbladet debatt, SVT, SVT

Fler som skrivit: Ulf Bjereld

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 9 februari, 2015, in Politiska funderingar and tagged , , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Sveriges röst ska vara tydlig när människovärdet kränks.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: