Den svenska regeringen är feministisk


Stefan Löfven och Åsa Regnér har skrivit under en debattartikel vari de beskriver att den svenska regeringen är en feministisk sådan. De skriver att den nya regeringen redan har gjort ett antal insatser för att säkerställa en jämställd regering och jämställdhet bland de politiskt anställda. Stefan och Åsa beklagar också att de feministiska förslag som fanns i budgetproposition, med stöd av SD, röstades ned av de borgerliga partierna. Regeringen avser därför att återkomma med ett antal feministiska förslag.

De skriver att de vill göra föräldraförsäkringen mer jämställd genom att införa en tredje månad i försäkringen som reserveras åt den andra föräldern. De avser vidare att gå vidare med att bygga upp världens första jämställda statsförvaltning. Budskapet är att feminism inte bara ska bli till vackra slagord där det inte blir någon verkstad av det vackert uttalade. Därför ska …

Feminism ska genomsyra hela regeringens politik, i alla prioriteringar och beslut. Därför tar vi initiativ till en styrgrupp inom regeringskansliet för att ge alla statsråd verktyg i hur jämställdhetsfokus ska avspeglas i regeringens samlade arbete. Vi påbörjar även arbetet med jämställdhetsbudgetering.

Samtidigt kan ju inte regeringen ensam göra Sverige till ett feministiskt, eller mer jämställt, land. Regeringen kan förstås genom sitt exempel, genom att lägga förslag och genom att införa riktlinjer och bestämmelser för myndigheter styra verkligheten åt det önskade hållet.

Ska Sverige nå det mål som regeringen har satt gäller det att medborgarna omfattar och förstår syftet. Delvis är detta frågor som är ideologiskt laddade. Det är ju uppenbart att det finns partier på den högra mer konservativa sidan på det politiska spektrat som inte delar den syn på feminism som regeringen har. Men det finns förstås inom alla partier och rörelser de med en annan syn på jämställdhet/feminism.

Därför handlar arbetet mycket om att påverka människors inställning och värderingar. I många fall kommer det heller inte vara möjligt att påverka människors syn på sin omgivning.

Länkar: dn.se, politism, dagens arena, SvD, SVT, Aftonbladet ledare, dn.se, dn.se, dagens arena

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 22 januari, 2015, i Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Den svenska regeringen är feministisk.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: