Ovälkommen Wallström


Persona non grata

Svenska UD har meddelat att utrikesminister Margot Wallström har ställt in sin planerade resa till Israel. Det egentliga skälet är väl egentligen att staten Israel för tillfället undanber sig besök av formella representanter från konungariket Sverige. Det är en markering från Israel i anledning av det svenska beslutet att erkänna Palestina som stat.

Även om såväl Israel som Sverige tonar ned detta är det ju ganska uppenbart att, för tillfället, är Margot Wallström ”persona non grata” i den israeliska statsledningens ögon. Det är ju knappast något särskilt upprörande eller förvånande med det. Sverige är en liten spelare när det gäller konflikten mellan Israel och Palestina. Det kostar inte Israel något att ställa Sverige i kylan under en tid.

Den upprördhet som företrädare för de borgerliga partierna spelar upp i media handlar därför mer om inrikespolitik än något annat. Det är en välkommen öppning att bedriva oppositionspolitik i ett utrikespolitiskt ärende.

Sveriges beslut att erkänna staten Palestina har varit betydelsefullt som en dörröppnare för fler västeuropeiska länder. Det är därför knappast att undra över att den nuvarande politiska ledningen i Israel diplomatiskt ”bestraffar” Sverige. Jag utgår ifrån att efter ett tags inplacering av Sverige i Israelisk kyla så kommer förhållandena att tinas upp.

Jag anser, för övrigt, att det var rätt att erkänna staten Palestina!

Fler som skrivit: Ulf Bjereld, Sjätte mannen

Länkar: dn.se, SvD, SvD, Ekot, Ekot, Ekot, SvD, Ekot, SVT, di.se, Ekot, SVT

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 16 januari, 2015, in Politiska funderingar and tagged , , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Ovälkommen Wallström.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: