SD ett pajasparti?


Enligt en artikel säger statsminister Stefan Löfven att …

Sverigedemokraterna är ett pajasparti som använder riksdagen som sin egen lekstuga.

Bakom uttalandet ligger förstås att SD under gårdagens partiledardebatt lade en misstroendeförklaring riktad emot statsministerns regering. Det är måhända något överdrivet att hävda att SD enbart är ett ”pajasparti”. Känslomässigt kan jag däremot förstå Stefans spontant visade uttryck för det parti som så envist väljer bort sina egna politiska förslag enbart av den anledningen att de vill markera sin existens.

SD hade hoppats att på ett verkligt sätt kunna utnyttja sin vågmästarroll i riksdagen. Genom den så kallade ”decemberöverenskommelsen” sidsteppades partiet. Övriga partier i riksdagen insåg att ett extra val vore ett allt för osäkert sätt att förändra den parlamentasiska situationen. I besvikelse över händelseutvecklingen väljer SD att utnyttja det enda medel som återstår – begära misstroendeförklaring och sedan hoppas på att tillräckligt många ledamöter från alliansen stödjer ett sådant förslag.

Det finns inget idag som tyder på att SD kommer att lyckas med sitt utspel. Det är inte troligt att en majoritet av alliansens ledamöter är tilltalade av att överta regeringsansvaret i ett läge där de aktivt behöver anpassa sin politik till SD:s fördel för att vinna majoritet i kammaren.

Allianspartierna är fullt nöjda med att kunna rösta ned kommande propositioner och på så sätt försvåra regeringens arbete. En sådan oppositionsroll kräver ju inte ett aktivt beroende av SD.

SD:s misstroendeförklaring är därför enbart till för att markera och tydliggöra inför sina sympatisörer den självpåtagna rollen som enda riktiga oppositionsparti i riksdagen. De avlossar ett löst skott med sitt muskedunder. Det dundrar och står an men det har ingen verkan när tystnaden väl har lagt sig.

Länkar: di.se, dagens arena, SVT, di.se, SVT, SvD, Ekot, SvD

Fler som skrivit: Skiftet, Johan Westerholm

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 15 januari, 2015, i Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

 1. Tarmo Lindholm

  När SD ändå var i gång med sin Lekstuga med och sänka Regeringens Budget först.. Vad är det som Sverigedemokraterna röstar emot vad avser sin egen politik? D.v.s SD blåste sina egna väljare så det bara visslade om det….Vilka kretiner..!

  Stärkt a-kassa så att fler får ut 80 % och förlängd tid för deltidsanställda
  Avskaffa Lex Laval
  Krafttag mot den obalanserade konkurrensen inom åkerinäringen
  Ta bort skattegapet för pensionärerna
  Stärka garantipensionärernas ekonomi
  Många fler anställda inom vård och äldrevård
  Ja till heltid för alla inom offentlig sektor
  Höjt bostadsbidrag för barnfamiljer
  Ökat stöd till företagshälsovården
  Utökade resurser till Arbetsmiljöverket
  Höja lärarnas befogenheter och yrkesstatus

%d bloggare gillar detta: