Ålderdomen är inte rättvis


I en intervju med Ingmar Skoog (professor och föreståndare för Centret för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet, AgeCap) diskuterar han hur rättvist det egentligen är med en gemensam pensionsålder. Stora grupper av människor befinner sig i arbeten som snabbare sliter ned dem. Men eftersom det samtidigt är samma grupper som har lägre inkomster slår dagens pensionssystem hårdare emot dem.

Genom att både arbeta färre år och kvalificera sig för lägre pensionsrättigheter drabbas de av lägre pension än de som tjänar bättre och kan arbeta fler år. Ingmar menar därför att det behövs ett system där de som jobbar länge betalar för dem som inte orkar så många år.

Det där tål ju att funderas över. Det är ju inget alternativ som diskuteras i den pensionsgrupp som står bakom dagens pensionssystem. Det man diskuterar där är att föreslå att man ska ha rätt att arbeta till 69 års ålder. Man har även diskuterat mer långsiktiga åtgärder för att möjliggöra för fler att arbeta längre.

Det troliga är att ett förslag om 69 års ålder kommer ganska snart. Åtgärder för att förbättra arbetslivet och möjliggöra för fler att lämna det en gång med bättre hälsa är ju betydligt svårare att genomföra och bli överens om. Orsaken är ju förstås att åsikterna om hur dessa åtgärder ska se ut är alldeles för olika. Vidare finns ju en ambition bland de borgerliga partierna att få en större låglönesekter med en större andel av otrygga arbeten.

Ingmar Skoogs uppfattning är ju rekorderlig och det vore ju bra om det vore möjligt att finna en sådan konstruktion som han önskar. Men jag är rädd för att lösningarna kommer att få finansieras av de grupper som har de största behoven. IF Metall har i kollektivavtal fått in konstruktioner för att på sikt möjliggöra delpension. Detta finansieras kollektivt genom att man avstår löneutrymme.

Ett steg som LO-kollektivet behöver ta är att möjliggöra att tjänstepensionen kan intjänas från och med när man inträder i yrkeslivet. Idag gäller att ungdomar måste vänta till 25 års ålder innan arbetsgivarna börjar avsätta premier till tjänstepension. Anledningen till det är att LO- och PTK-kollektiven idag har samma system för tjänstepensionen. Detta gynnar, framför allt tjänstemännen då dessa både kommer in i arbetslivet senare och kan arbeta längre än LO-grupperna.

Den ökade ”kostnad” som arbetsgivarna skulle få med att börja betala in premier tidigare kan de ”tjäna” tillbaka genom att LO:s medlemsgrupper tidigare försvinner från arbetslivet. Men, det är klart, det är ju knappast argument som arbetsgivarnas organistioner låter sig imponeras utav i händelse av kommande förhandlingar.

Därmed blir det, antingen, en fråga om hur mycket man är villig att betala i avstått löneutrymme eller huruvida detta är en fråga som förbunden kan ta strejk för.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 9 januari, 2015, i Fackliga frågor, Pension, Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Ålderdomen är inte rättvis.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: