Svenskar är inte sjukare än andra


I ett debattinlägg konstaterar John Selander, professor i rehabiliteringsvetenskap, att svenskar som ett genomsnitt inte är sjukare än medborgare i jämförbara länder. Nio av tio personer på arbetsmarknaden var inte sjukskriven (med stöd av sjuklön/-penning) under 2013. Det är i nivå med andra länder. Det som håller uppe sjuktalen är de långa sjukskrivningarna.

Det är bra att John på detta sätt tillrättalägger uppfattningen om att svenskar skulle vara ett sjukare folk än andra. Däremot delar jag inte andra delar av hans resonemang.

Han konstaterar att sjuktalen började minska redan i början av 2000-talet. Han för sedan ett resonemang om orsakerna bakom att sjuktalen har minskat i Sverige. Han nämner, bland annat, införandet av rehabstegen och andra förändringar av sjukförsäkringen som den tidigare borgerliga regeringen införde. Han menar att det vore oklokt att avskaffa de regleringar som dessa innebär om man fortsatt vill hålla sjuktalen på låga nivåer. Han säger, nämligen, att …

En faktor är att sjukförsäkringens attraktion har minskat. År 2007 infördes det så kallade jobbskatteavdraget, vilket på ett direkt sätt ökade de ekonomiska incitamenten att arbeta i stället för att erhålla ersättning i form av bidrag. Att individen påverkas av ekonomiska incitament är ett forskningsbelagt faktum.

Med andra ord. De åtstramningar som genomfördes kring 2008 skulle ha bidragit till att minska sjuktalen. Björn Johnson och Jan Rydh konstaterar i ett genmäle att den största minskningen av sjuktalen skedde innan förändringarna av sjukförsäkringen gjordes. Sedan 2010 ökar åter de svenska sjuktalen.

Det verkar som om Johns kardinallösning på sjuktalen är att göra sjukförsäkringen så litet attraktiv som möjligt att utnyttja. Det är väl som Björn och Jan skriver, att …

Selander tycks särskilt omhulda incitamentsteorin, enligt vilken sjukfrånvaron kan minskas om försäkringen görs mindre attraktiv. Det är säkert sant – om försäkringen görs mycket oattraktiv minskar givetvis antalet personer som vill och kan utnyttja den. Tyvärr stöder inte hans egna siffror ens den hypotesen. Efter 2007 avtog sjukfrånvarons minskning och från 2010 den ersatts av en långsam ökning.

Sverige behöver en sjukförsäkring som i högre grad verkligen hjälper de som fastnar i långvarigare sjukskrivning. Det behövs bättre garantier för att erhålla relevant rehabilitering och/eller annat stöd för att åter kunna återgå i ett arbete i de fall då detta är ett bättre alternativ.

Hårdare piskslag innebär inte automatiskt att människor blir friskare.

Länkar: dn.se, dn.se, SvD, Aftonbladet ledare, SvD, SVT

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 7 januari, 2015, i Fackliga frågor, Politiska funderingar, Socialförsäkringsfrågor och märkt , , , , , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

 1. Sverige behöver en sjukförsäkring som ger trygghet. Många slås ut från arbetsmarknaden efter en sjukdom. Kanske under tiden går företaget i konkurs, kanske permiterar folk, ja senarierna kan vara många varför folk hamnar i en situation där egenförsörjning förhindras.
  Att då dessa som slås ut ska utförsäkras bara för att en kapitalism ska ta deras ägande är fullkomligt galen politik.
  Det är ren stöld anser jag.

  Kalla det vad du vill men förtidspensioneringen hindrade denna stöld
  ingen ska för att man varit eller är sjuk, eller slås ut från arbetsmarknaden behöva plundras av sitt ägande. Då ska ett socialt skydd inträda som antigen ger förtidspension eller förhindrar att
  ägandet plundras.

  Däri ligger hela felet i den sociala sjukförsäkringen.
  Nämligen att sjuka hamnar i en orimlig situation och blir efter ett flera ggr hårt arbetsliv totalt utblottade. Istället har detta gått till skattesänkingar för välbeställda eller så har någon gjort ett klipp på deras ägande.

  Varför tas inte den problematiken upp till debatt.
  Sjukpensionering eller inte. Men ingen ska behöva utsättas för plundring
  efter en sjukdom eller som sjuk, eller som avskedad.

  Det folk jobbat ihop ska de även få behålla.
  Är det så svårt begripa.

 2. Vill högern vi ska återgå till 1800-talet. Då fanns varken sjuka, eller vårdcentraler.

  Med ett Modernt samhälle så finns sjukhus, vårdcentraler sjukförsäkring.
  Ska vi bort med allt detta och låta enbart en privat marknad som enbart ger sjukförsäkring, vård
  till de som kan betala en marknadssumma för en tjänst.

  Är inte sjukförsäkring, Vårdcentraler., . sjukhus nåt fint när det finns för alla och efter behov.

  Ska vi tillbaka till 1800-talet då kan vi lika gärna spränga broar vägar
  bort med bilar, flyg, tåg och fram med häst och vagn
  samt ingen sjukvård. Sådant är bara emot människans natur antigen är du frisk
  eller så är du död.

  Ja får rå kapitalism tillsammans med egoism och girighet bestämma då blir det så.

  Jag är för den socalistiska grundidelogin att med den enorma maskinella utveckling som skett
  så finns det mer än tillräckligt med pengar för att både ha en fungerande offentlig sektor liksom det finns pengar till de som ersatts av maskiner eller som genom sjukdom ej klarar jobba.

%d bloggare gillar detta: