Minskar Las viljan att anställa?


Lågprislandet

Företrädare för Teknikföretagen larmar i ett debattinlägg om den nästan katastrofala situation som råder i svenska företag gällande reglerna för anställning. Genom de, enligt debattörerna, gammalmodiga och stelbenta reglerna, förhindras viljan att anställa samt att arbetsgivare ställer högre krav på utbildning och erfarenhet än de annars skulle ha gjort. Hellre än att själva anställa så utnyttjar man bemaningsföretag.

De menar att lagen om anställningstrygghet behöver göras om från grunden. På vilket sätt antyds högst otydligt. Det som framgår är att arbetsgivarna behöver flexibla regler så att man snabbt kan ”korrigera sina misstag”. Vad det där betyder är ju högeligen oklart. Men jag antar att arbetsgivarna vill slippa att sätta sig i förhandlingar innan man genomför uppsägningar. I förhandlingarna med PTK framgick det ju att arbetsgivarna skulle kunna säga upp på egen hand.

Som motprestation verkar arbetsgivarna vara beredda att ge ”en bra omställnings­försäkring som underlättar att man kan hitta ny anställning.”

Förändringarna ska ske genom att lagen förändras. Därför måste förändringarna ske i samverkan med ”… politiken, företagen, arbetsgivar­organisationerna, facken och tankesmedjorna.”

Det verkar som om arbetsgivarna inte längre vill fortsätta förhandlingsvägen. För drygt ett år sedan tog parterna Svenskt Näringsliv och PTK ”time-out” i sina förhandlingar om lagens turordningsbestämmelser. IF Metall har för sin del öppnat upp för diskussioner kring turordningsbestämmelser. Grunden för dessa förhandlingar skulle handla om …

… arbetsgivarnas krav på flexibilitet och ändrade turordningsregler som står emot facket förhoppningar om nya regler för inhyrning av arbetskraft, visstidsanställningar, utbildning av anställda och omställningsstöd för dem som förlorar sina jobb.

Det finns säkert all anledning att diskutera tillämpningen av regelverket i LAS. Men samtidigt ska inte eventuella svårigheter överdrivas. Det finns en mytbildning om hur dyrt och komplicerat det är att säga upp personal i Sverige. Praktiken visar snarare att de svenska reglerna är ett under av flexibilitet och som gör det billigt, förhållandevis andra länder, att säga upp personal i Sverige.

Arbetsgivarnas larmande är en del av spelet och handlar om makten på arbetsplatsen.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 2 januari, 2015, i Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Minskar Las viljan att anställa?.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: