Som man frågar får man svar


Svenska Dagbladet har låtit Sifo undersöka människors inställning till frågan ”Tycker du att Socialdemokraterna ska fortsätta med sitt samarbete med Miljöpartiet eller tycker du inte det?”

Inte alldeles överraskande är sympatisörer till de borgerliga partierna (inkl. SD) starkt kritiska till en sådan regeringsbildning. Sympatisörer till Vänsterpartiet och Miljöpartiet är betydligt mer positivt inställda till frågan. Det som SvD-artikeln gör stort väsen av är att entusiasmen bland de socialdemokratiska sympatisörerna är så pass lågt.

Onekligen finns det en kluvenhet bland socialdemokraternas medlemmar och sympatisörer till det samarbete som utvecklats över tid. En del av svaret antyds ju i artikeln – att S-väljare varit vana vid att partiet kunna bilda regering på egen hand. Till det kommer att det bland fackligt aktiva finns en misstänksamhet gentemot MP. Synen är ju grundat på partiets ställningstaganden i arbetsmarknadslagstiftningen och delvis inom energi- och miljöpolitiken.

Men det är klart att med minskat väljarunderlag så har den socialdemokratiska partiledningen varit tvungna att se över alternativen för att kunna bilda regering. Har man som parti, i bästa fall, stöd av en tredjedel av väljarna måste man ju ta konsekvenserna av det.

Socialdemokraterna är ett parti som vill ta ansvar för rikets styrning i regeringsställning. Enligt min mening har det varit rätt att sätta sig i samarbete med Miljöpartiet. MP har mer än V visat att de är beredda att ta verkligt ansvar i regeringsställning. V tenderar fortfarande till att för mycket vara ett parti med åsikter mer lämpade för plakaten på 1 maj än beredda till jobbiga politiska kompromisser.

Länkar: SvD, SVT, di.se, SvD, dn.se, SvD

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 23 december, 2014, i Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Som man frågar får man svar.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: