Att lossa det förflutnas bojor


Igår meddelade USA:s president Barack Obama att han kommer att upphäva vissa reserestriktioner och ekonomiska sanktioner mot Kuba. Han säger i ett uttalande att …

Vi kommer att avsluta en policy som inte längre fungerar och att normalisera förhållandet mellan länderna och därmed inleda ett nytt kapitel i Amerikas historia. Embargot har gett Kuba en förevändning att göra livet sämre för sitt folk. Men förändring är inte lätt.

USA:s sanktioner mot Kuba infördes under 1950-talet efter den revolution som kastade bort den korrumperade diktatur som satt vid makten då. Det fanns dock starka amerikanska intressen som verkade för att få bort den nya regimen. Den blockad och övriga restriktoner som genomfördes tvingade nästan Kuba att söka sig till den sovjetiska sfären för ekonomiskt och annat stöd.

Det har därefter varit omöjligt för ledande politiker att ens andas uppluckring av den politik som USA bedrivit gentemot Kuba. Politiken har knappast gjort landet mer demokratiskt eller öppnare mot sin omvärld. Så det ligger mycket i presidentens uttalande ovan.

En öppnare politik gentemot Kuba borde snarare skynda på en demokratisk utveckling av landet.

Länkar: dn.se, SvD, di.se, dn.se, Ekot, di.se, SvD, Ekot, Ekot, SvD, SvD

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 18 december, 2014, i Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Att lossa det förflutnas bojor.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: