En borgerlig kulturrevolution


Då riksdagens majoritet för en tid sedan beslutade att rösta för de borgerliga partiernas budgetmotion lever riket med röd-grön regering och borgerlig statsbudget. Effekterna av detta börjar nu klarna på många olika sätt. Inom kulturpolitiken har de borgerliga partierna genom sitt besparingsförslag inom området lett till något av en kulturrevolution. De borgerliga partierna har med stöd av SD beslutat om en kraftig minskning av stödet till kulturtidskrifter med 79 %.

Partiernas ställningstagande har lett till att ett stort antal kulturpersonligheter tagit tydlig ställning emot beslutet. Kritiken kommer från hela det politiska spektrat. Den kände kulturpersonligheten Lars Gustafsson skriver i en kommentar att …

Därför är kulturutskottets förslag djupt obehagligt. Det går inte att utesluta misstanken om en politisk avsikt. Ty den ekonomiska vinsten av indragningen, knappast mer än vad några styrelsemedlemmar i vinstgivande statliga företag bevisligen årligen begagnar av offentliga medel för sitt privata sällskapsliv, är inte tillräckligt stor för att motivera denna osande dumhet.

I en debattartikel frågar sig 13 företrädare för olika kulturtidskrifter …

Vill Alliansen begränsa det offentliga samtalet? Är de intresserade av att försvåra villkoren för tidskrifter där deras politik, liksom övriga riksdagspartiers, kritiseras?

Det är inte utan att de kritiska frågorna har fog för sig. De borgerliga partierna väljer att helt lägga den besparing de vill göra på stödet till kulturtidskrifter. Litteraturstödet till bokförlagen ska däremot helt bevaras.

Du kan skriva under för att behålla kulturstödet här!

Länkar: dn.se, dn.se, dn.se, dn.se, dn.se, dagens arena, dagens arena, SvD, Expressen kultur, Expressen kultur, Expressen kultur, dn.se, dn.se, SvD, Aftonbladet kultur, dn.se, SvD, Aftonbladet kultur, Expressen kultur, dn.se, SvD, SvD, dn.se

Fler som skrivit: Kulturbloggen, Skiftet, Skiftet

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 17 december, 2014, i Kultur, Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för En borgerlig kulturrevolution.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: