Om ett ansvarslöst agerande


Regeringen kommer under ett sammanträde senare i december fatta beslut om att utlysa extra val. Orsaken finns förstås att söka efter gårdagens händelser i riksdagen då regeringens budget avvisades av en majoritet av kammaren. Även om regeringen kanske kunde ha agerat på något annat sätt var det förmodligen rätt att utlysa extra val.

Det går väl alltid att spekulera kring vems/vilkas fel det är att nationen har hamnat i denna situation. Grundorsaken finns ju att hämta i valresultatet då det röd-gröna blocket blev större än alliansen och med SD som vågmästare.

De fyra tidigare regeringspartierna valde att gå till val under sitt allianssamarbete. De har valt att gjuta sig samman på detta sätt. Det har ju tjänat de fyra partierna väl. Genom sammanslutningen har de vunnit två val i rad. Alliansbildningen innebär därför både deras styrka – men även deras svaghet.

Allianskonstruktionen innebär ett ständigt förhandlande parterna emellan. Det innebär förstås att i enskilda frågor man har nått vägs ände när det gäller fortsatt kompromissande. Därav partiernas ovilja att sätta sig i ytterligare förhandlingar med andra partier. Att alliansens gemensamma valprogram presenterades så pass sent i valrörelsen visar väl på de svårigheter de hade att komma överens.

Alliansens ytterligare ovilja att sätta sig i reella diskussioner kring statsbudgeten kan ju ha varit ett taktiskt övervägande i förhoppning att själva kunna bilda en minoritetsregering.

Nu kommer det att bli extra val i ett försök att bryta upp de låsningar som finns över den politiska blockgränsen. Jag är dock rädd att det kommande valet inte kommer att förändra särskilt mycket. Det finns ju en risk/chans att enskilda partier inte klarar riksdagsspärren. Särskilt utsatt är väl KD.

Men men … en valrörelse ska ju bedrivas och de olika politiska alternativen ska presenteras. Förhoppningsvis kommer valet att ge ett tydligare utslag för folkviljan. Fördelen för det röd-gröna blocket är ju att det finns ett tydligt budgetalternativ att presentera för väljarna.

Länkar: Ekot, di.se, SvD, SvD, dagens arena, Ekot, Expressen, politism, SvD, politism, SvD, SVT, SVT, Aftonbladet ledare, di.se, SVT, dn.se, Ekot, Ekot, Ekot, SvD, di.se, SVT, SvD, SVT, dn.se, di.se, SvD, di.se, Ekot, SVT, SVT, SVT, Ekot, SVT, SvD, Aftonbladet ledare, Ekot, dagens arena, dn.se, SVT, Ekot, SvD, Ekot, SVT, Resumé, SVT, SvD, politism, dagens arena, SvD, Ekot, politism, Ekot, di.se, SvD, ArbetetArbetetArbetet, SvD Kultur, di.se, Ekot

Fler som skrivit: Heléne Björklund, Monica Green, Ulf Bjereld, Johan Westerholm, Heléne Björklund, Peter Johansson, Badlands Hyena, Helle Klein

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 4 december, 2014, i Politiska funderingar och märkt , , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Om ett ansvarslöst agerande.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: