(S) går framåt


Jag brukar oftast avstå från att kommentera de opinionsundesökningar som olika media presenterar i tid och otid. Men det är förstås skillnad när SCB presenterar sin stora väljarundersökning. SCB:s resultat visar ju på en bättre bild av det aktuella opinionsläget då de faktiskt intervjuar betydligt fler individer än övriga opinionsinstitut.

Siffrorna visar att de två regeringspartierna är något större än de fyra allianspartierna tillsammans. Det är ingen stor skillnad (nästan ingen alls). Socialdemokraterna och Moderaterna får ett bättre resultat jämfört med valresultatet. Centern och Folkpartiet står i stort sett stilla i opinionen. Det verkar inte som om Annie Lööf har vunnit några större sympatier genom sitt högljudda sätt att bedriva sin oppositionspolitik.

Totalt sett handlar det trots allt inte om några stora omvälvningar i opinionen. Valresultatet verkar stå sig. Huruvida dessa siffror kan påverka riksdagspartiernas agerande i morgon när de ska fatta beslut om statens budget återstår ju att se. Men SCB:s siffror tyder ändå på att partierna förmodligen inte har särskilt mycket på att vinna genom ett nyval. Det är ju till och med möjligt att de borgerliga partierna kan förlora på en taktik att framtvinga ett regeringsnederlag i behandlingen av statens budget.

Jag utgår fortfarande ifrån (hoppas) att regeringens budget kommer att antas av riksdagen. Men ingenting är ju säkert. Allianspartierna menar ju med viss rätt att det är regeringens ansvar att vinna majoritet för sina förslag. Men eftersom de samtidigt går fram med ett eget budgetförslag utan att öppna dörren för kompromisser hamnar regeringen i en omöjlig situation då man inte vill samarbete med SD.

Som utanförstående och utan insyn i vad som sker i riksdagens korridorer verkar det som om blocken endast ägnar sig åt taktiserande. Det är ingen vacker bild som ges av den politiska scenen. Jag utgår ifrån att väljarna ställer högre krav på lagstiftarnas förmåga att forma kompromisser.

Länkar: SVT, dn.se, Ekot, di.se, di.se, Ekot, dagens arena, di.se, SvD, dn.se, SvD, SVT, dagens arena, Aftonbladet ledare

Fler som skrivit: Monica Green, Johan Westerholm, Skiftet, Ulf Bjereld

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 2 december, 2014, in Politiska funderingar and tagged , , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för (S) går framåt.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: