Parlamentariska krumbukter och taktiserande


Allt tyder på att dagens omröstning i riksdagen innebär att regeringens budgetförslag inte kommer att få riksdagens majoritet bakom sig. Sverigedemokraterna har valt att rösta på allianspartiernas budgetmotion snarare än på sin egen. Eftersom de borgerliga partierna kommer att rösta på sin motion faller regeringens budgetproposition.

Det i sin tur leder till att statsministern kommer att avgå. Stefan säger att …

Om den budgeten skulle vinna är det uteslutet att jag skulle sitta kvar och administrera den. Det sker inte, säger Stefan Löfven.

Det är ju ganska självklart att den sittande regeringen inte kommer att administrera en statsbudget de inte tror på och heller inte själva arbetat fram. Vad jag förstår finns det olika handlingsalternativ för regeringen att gå.

Många pratar om att regeringen kan remittera budgeten till riksdagens finansutskott för fortsatt beredning. Det skulle kunna vara en väg för att partierna kan börja prata med varandra. Ett annat alternativ är att riksdagen släpper fram en renodlad socialdemokratisk regering. Ett tredje realistiskt alternativ är ju att allianspartierna bildar regering. En sådan skulle ju kanske ha lättare att få i genom sin budgetar. Men det förutsätter ju att SD inte väljer en liknande taktik framöver – att rösta med oppositionens förslag i avsikt att skaffa sig inflytande över dagspolitiken. Det är faktiskt något de har hotat med.

Samtidigt har de tidigare regeringspartierna, partierna i den sittande regeringen och VP har ju markerat att de inte avser att samverka med SD. Det kanske inte är ett lockande alternativ för alliansen att sätta sig i knät på SD. Enda sättet att komma ur denna parlamentariska fälla är att skapa överenskommelser över den politiska blockgränsen.

Jag kan verkligen inte påstå att jag sitter inne med lösningen på den situation som kan uppstå idag. Jag har hela tiden trott på att regeringen ändå till slut skulle få i genom sin budget. Allt tyder nu på att jag kommer att få fel.

Socialdemokraterna bjöd in, som de säger, alla ansvarsfulla partier till att undersöka för att tala om hur man tillsammans kan ta ansvar för Sverige. Det mötet verkar inte ha gett några som helst öppningar inför dagens behandling och diskussion i riksdagen.

Onekligen stundar ovissa tider och tidender under en tid.

Länkar: Aftonbladet ledare, dn.se, dagens arena, dagens arena, SvD, di.se, SVT, dagens arena, SVT, Ekot, SvD, SvD, di.se, dagens arena, dagens arena, SvD, di.se, di.se, dagens arena, SVT, Ekot, dagens arena, SVT, dn.se, SvD, di.se, dagens arena, dagens arena, SVT, Ekot, politism, SvD, SvD, di.se, dn.se, di.se, SvD, SVT, dagens arena, Ekot, Aftonbladet ledare, dn.se, Ekot, dn.se, SVT, di.se, SvD, Ekot, politism, SVT, dagens arena, SvD, SvD, SvD, Arbetet, Arbetet, Arbetet, Arbetet, Expressen kultur, dagens arena, SvD, SvD, di.se, di.se

Fler som skrivit: Peter Johansson, Monica Green, Markus Mattila, Peter Johansson, Jesper Bengtsson, Monica Green, informationstjänsten, Ulf Bjereld, Peter Johansson, Tobias Lundin Gerdås, Helle Klein, Helle Klein

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 2 december, 2014, i Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. 4 kommentarer.

 1. Hur kan Löfven vara så dum att han tar med sig mp när han inbjuder alliansen till förhandling? Jag minns från min tidigare ungdom hur jag kände mig tvungen att välja bort i grunden bra flickor eftersom de envisades med att släpa på en eller flera ojusta väninnor. Jag tror att alliansen reagerat på samma sätt när Löfven bjuder in och har mp i släptåg. Ingen vill säga vad de egentligen tycker om mp eftersom mps röster kan behövas framöver, men de blir ovilliga att avtala med Löfven eftersom han har mp vid sin sida.

  • Det där är ju rent nys! Alliansen har inte haft några som helst problem att samarbeta med MP i olika frågor.

  • Anonym numera.

   ”Dum” skriver sign: bud geten
   Du verkar ju inte ha förstått eller kollat vad som egentligen skedde i valet i höst.
   och hur det parlamentariska läget blev.

   Kortfattat blev det så här.

   Det handlar om avvägningar när det parlamentariska läget var så jämt.
   MP ( 6.89%) var det naturliga valet för socialdemokraterna (31.0%) dels genom valsiffrorna , men även genom att MP ville även högern sammarbeta med. Detta i motsats till Vänsterpartiet.( 5,7% )
   ( Glöm inte Reinfeldts ständiga inviter för att få MP som sammarbetspartner)

   Så med MP skulle det varit lättare få igenom tänkta reformer i riksdagen.
   Tillsammans fick S+ Mp = 37,9
   om vänstern fått vara med hade man fått. 43,6 Det skulle dock Alliansen inte gillat
   Därmed hade Alliansen med Sd gått emot i många frågor i riksdagen.
   Därav valet av endast Mp.

   Det bästa hade varit om vänsterpartierna fått tillsammans några tiondels procent mer i valet och att FI fått över 4% ( 3,1%) Då hade hela vänstersidan fått över 50%
   d.v.s 43,6% plus om man fått några tiondelar till vart och ett av S, Mp, V, och Fi säg 4.5%

   Men det är ju bara en hypotetisk dröm , nu blev läget som det blev,alltså i princip en omöjlig situation . Att då dessutom SD sänkte hela budgeten gjorde saken till en regeringskris. Det hade man inte kunnat göra om Vänstersidan fått över 50%

   Men nu hoppas jag folket skärper sig och röstar för en majoritet på över 50% för Vänsterpartierna. Då först får vi ordning på Sverige . Eller ett Sverige på väg åt rätt håll.

 2. Anonym numera.

  Blir bra med Nyval tror jag. Tyckte Löfven var lysande på presskonferansen.
  Oerhört tydlig och kraftfull svarade på alla frågor
  Var effektiv hade pondus.

  Löfven är en klippa för socialdemokraterna och jag hoppas verkligen Svenska folket förstår att det är en majoritetsregering med Löfven vi behöver.

  Att låta Alliansen och SD diktera villkoren är åt helsefyr.

  Visst flyktingpolitik, invandring ska debbateras.
  Men det ska inte ske med SD.
  Det ska kort sagt ske med Svenska folket.

  Se hur Storbritannien börjat ta tag i frågan likaså Frankrike.

%d bloggare gillar detta: