Gör om – gör rätt!


Lagrådet kritiserar regeringens hantering av det fria vårdvalet. Regeringen vill ju att lagen om valfrihetssystem ska avvecklas. Det har jag verkligen inget emot! Men det är förstås viktigt att beredning av kommande lagförslag hanteras på ett korrekt sätt. Enligt, exempelvis, DN:s rapportering är lagrådet kritiskt till hur regeringen har hanterat frågan om att avveckla LOV. Tydligen menar lagrådet att …

… beredningen av lagförslaget inte är godtagbar och inte kan ligga till grund för lagstiftning. Både urvalet av remissinstanser och tiden för remissbehandlingen kritiseras. ”Denna korta handläggningstid ger intrycket att regeringen inte har tagit regeringsformens beredningskrav på det allvar som förutsätts i lagregeln”.

Regeringen har att ta lagrådets yttrande på stort allvar. Det synes därför bättre att regeringen, i denna situation, tar tillbaka sitt förslag och återkommer med ett bättre berett förslag till riksdagen. Måhända riksdagens majoritet inte kommer att ändra inställning till ett avskaffat LOV. Men det är ändå bättre att förlora av politiska skäl än på förment formella grunder.

Länkar: dn.se, SVT, SVT, SvD, SvD, di.se, di.se, Ekot, Läkartidningen

Länkar:

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 26 november, 2014, in Politiska funderingar and tagged , , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Gör om – gör rätt!.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: