Unga arbetar otryggast


I en aktuell rapport visar LO att både antalet, som andelen, av de arbetande har otryggare anställningar. Sedan 1990 har antalet personer som har korta anställningar ökat från 378.000 personer till idag 618.000 anställda. Rapportens viktigaste resultat är de som visar att ungdomar som kvinnor är de som oftast arbetar under otrygga anställningsformer. Det finns även en tydlig skillnad mellan arbetaryrken inom LO och tjänstemannayrken som mellan olika branscher.

Inom hotell, restaurang och kultur, nöje och fritid är andelen med korta anställningar så hög som 43-45 %. LO visar i rapporten att antalet och hur länge man arbetar med korta anställningar har ökat sedan den borgerliga regeringen införde så kallad allmän visstidsanställning.

Sverige har kritiserats av EU-kommissionen för att bryta mot EU:s visstidsdirektiv. EU anser att den svenska lagstiftningen tillåter arbetsgivare att stapla korta anställningar ovanpå varandra väldigt länge. Den tidigare borgerliga regeringen ansåg å sin sida att det inte fanns några som helst problem med den svenska lagstiftningen. Den var därför inte beredd att genomföra någon som helst förändring av lagen om anställningsskydd.

Jag förnekar inte att det behövs ett visst mått av anställningsformer som medger kortare anställningar. Men det finns en tendens till att korta anställningar blir till normen i vissa branscher. Det är ett tydligt brott mot den lagstiftning som säger att tillsvidareanställning (fast) ska vara det normala. Det finns därför all anledning för den sittande regeringen att göra en översyn av den svenska lagstiftningen och ta EU:s kritik på allvar.

Länkar: SVT, SvD, dn.se, dagens arena, dagens arena, SVT, SVT, Aftonbladet ledare, politism, dagens arena, Aftonbladet ledare, Handelsnytt, Transportarbetaren, Arbetet

Fler som skrivit: Mats Larsson, Kaj Raving

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 24 november, 2014, i Fackliga frågor och märkt , , , , . Bokmärk permalänken. 6 kommentarer.

 1. Konstigt att det inte ger utslag i bostadspriserna eller är sanningen att bostadsbristen är så stor så att denna grupp är helt utanför den reguljära bostadsmarknaden och får hålla tillgodo med andrahandskontrakt?

  Samtidigt har vi haft en explosionsartad befolkningsökning sedan 1990 så det kunde vara intressant och jämföra i procent istället för faktiska siffror. Är ungefär som diskussionen kring arbetslösheten innan valet när alliansen visade siffror på att fler var i arbete jämfört med 2006 medan S hävdade att arbetslösheten var högre vilket stämmer om man ser till procenttal.

 2. Ja unga må arbeta otryggast , men i gengäld, blir en outbildad person över 40-50 år arbetslös.
  Så gäller nog ingen otrygghet på öppna marknaden längre.
  De får helt enkelt inget jobb med avtalsenlig lön mera.

  De förpassas sakta men säkert i Sysselsättningsfasen. De som har a-kassa får den ersättningen
  dock betydligt avdankad i ersättning sedan 2007. från 80% till 65% och ett tak som aldrig höjts på 12 år.

  De som inte har det att tillgå kan räkna med att bli lönlösa och får istället förbruka sitt ägande innan Samhället ställer upp med försörjningsstöd.
  Detta sedan du kollats in på bara knäna.

  Så ser Nyliberalismens politik ut idag.
  Av detta kan vi dessutom se hur reallöner faller
  gnället från högavlönade ökar mot skatten och hur välbeställda tar för sig allt mer
  i form av bidrag, avdrag, skattesänkningar och reformer som restaurangmomssänkning för att om möjligt slippa bidra till Samhället allt vad man kan.

  Kort sagt med den politik som idag förs så är vi på väg mot avgrunden.
  Sanna mina ord.

  Läs även denna rapport

  Klicka för att komma åt Folder.pdf


  Där ingen politik finns gällande. Vad man gör om jobben inte kommer.
  Kort sagt det finns inte minsta framförhållning för den framtid som allt mer kommer tas över av
  nåt annat men där Människan ratas.

 3. Det här är allra mest resultatet av den två Mandatperioder långa Borgerliga nermonteringen av främst när det gäller Rättigheter på Arbetsmarknaden, en urholkad A:kassa, permanenterad Arbetslöshet, Lagar som har tillkommit under Alliansens tid som gör det möjligt för Arbetsgivaren att anställa under vilka otrygga förhållanden som helst, och en försvagad Fackförening…!

  Det går fort att rasera, men det tar lång tid att bygga upp.

  Förr i tiden stod Daglönarna utanför Fabriksdörrarna i hopp om några timmars arbete med Mössan i hand, nu är situationen den samma fast det heter ” Bemanningsanställda” ,men med den skillnad att Mössan är utbytt till Mobiltelefon…

  • Håller helt med Tarmo.
   I bakvattnet är det EU och den kopiering av Anerikansk politik
   som är orsak.
   Det som händer i USA kommer med fördröjning även till Sverige.
   När USA faller faller även EU.

 4. Jobben du nämner har numera karaktären av genomgångsjobb. Tjejerna du möter i kassan på Statoil eller Konsum är ofta studenter som jobbar extra. Socialdemokratin uppmanar ju folk att hela tiden utbilda sig. Få vill bli kassörskor och servitriser på heltid.

 5. Näringslivet har ändrat karaktär. Tidigare då ”raggades” jobb även om de inte direkt gav vinst eller gav liten vinst. Sådant gäller inte större företag idag.
  De ”raggar” bara efter jobb som ger snabba stora vinster.
  Därefter hoppar ”raggarna” till ny tuva för att göra densamma.

  Om företagen istället belas med större Samhällsansvar d.v.s Företag som till synes bara tar jobb med stora vinster skulle därmed beskattas hårdare och företag som ”raggar” ”Alla” jobb finge
  sin arbetskraft något subventionerad.

  Alternativet är att staten istället började ta de ”olönsamma jobben” och av det skapade jobb.
  Ta t.ex. bostadsbyggandet där är aktiviteten alldeles för låg. Privata byggherrar är bara ute efter
  stora vinster och där man bygger för de med ”tjock ” plånbok.
  Om istället staten gick tillbaka till mer subventioner och staten, kommuner byggde mer
  skulle bostadspriserna dämpas och mer övrig konsumtion ske. Det skulle ge effekt på fler i jobb på många sätt. Det som skedde med Jobbskatteavdraget är att unga främst förstagångsköparna bollar över detta till välbeställt folk som äger . Vilket i sig enbart blir en lånefälla för unga.
  D.v.s Det Göran P varnade för ” Den som är satt i skuld är icke fri”

  Idag har unga mer eller mindre blivit en grupp som närmar sig mer och mer ”mössan i handvarianten” eller daglönejobb.
  D.v.s samma typ av samhällsordning som var i Sverige före New deal under 20-talet.
  När så är och blir då kommer de som lånat hamna i en mycket oroväckande situation.
  En situation som knäcker människor och raserar hela Samhället.
  D.v.s Nyliberalismens önskan D.v.s Kaos så Allt kan plundras och privatiseras.

%d bloggare gillar detta: