Läxrut bidrar ej till en likvärdig skola


För några år sedan införde den tidigare borgerliga regeringen ett skatteavdrag för privat finansierad läxhjälp. Den nu sittande regeringen föreslår i sitt budgetförslag att detta skatteavdrag som avskaffas.

Branschen har av denna anledning börjat bedriva viss opinionsbildning i syfte att få behålla denna skattesubventionerade tjänst. Det verkar som om den huvudsakliga anledningen till att vilja behålla detta system är att den skulle vara jobbskapande.

Det känns onekligen som ett ganska tunt argument. Läxrut är en tjänst som endast familjer med redan goda inkomster har möjlighet att utnyttja. Det är inte en möjlighet som ges efter behov utan enbart efter betalningsförmåga. Skolan finansieras genom att medborgarna betalar skatt. Då är det en rimlig princip att extra stöd till elever skall utges efter principen vilket behov som finns.

Amanda Björkman skriver på DN:s ledarsida att …

… slopat läxrut slår inte främst mot elever med behov av stöd, utan mot elever vars föräldrar har råd att betala för extrahjälp efter skolan. De andra eleverna drabbas inte alls av skrotandet – deras föräldrars plånböcker gjorde nämligen att det aldrig var aktuellt för dem. I stället har de fått nöja sig med den skola som inte ens alliansen trodde tillräckligt mycket på för att låta bli att subventionera läxhjälpsalternativ.

Det enda rimliga är att skolan är av sådan kvalitet att alla elever får möjgligheten till en god utbildning. Extra stöd ska av skolan ges till de elever som verkligen behöver det – oavsett vilken betalningsförmåga som elevens föräldrar kan ha.

Länkar: dn.se, SvD, ekuriren, Ekot, Ekot, Ekot, Aftonbladet ledare

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 24 november, 2014, i Politiska funderingar, Utbildningspolitik och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

 1. Att man införde Läx-RUT från borgarsidan visar nåt mer än bara Reformen.
  Reformen är kort sagt direkt stötande.

  Tycker det är rätt självklart detta med Läx-RUT.
  man behöver inte vara det minsta politiskt insatt för att begripa det är helt fel.
  Kort sagt grov diskriminering när andra elever med problem inte ens får stöd.

  Lika fel är det med Särskoleelever som diskrimineras från jobb med avtalsenlig lön.
  Men nyttjas av Samhället som en lågbidragsbetald grupp som ger kanske hög lön för någon annan istället. Eller kanske t.o.m fina vinster.

  Fel är det också med Särskoleelever som går vidare till högskola men inte har rätt till studiemedel Samtidigt förlorar den som studerar på högskola rätten till aktivitetsersättning.

  Det handlar om grov diskriminering anser jag.

  Man ser en tydlig bild formas i Samhället. Nyliberalism där en klick i princip tar allt tillskansar sig både bidrag, avdrag, fallskärmar och jobbskatteavdrag .m.m

  En normalhögavlönad person kan varje dag tillskansa sig sänkt restaurangmoms och äta lika mycket en månad som en med aktivitetsersättning får. säg 100 kr två ggr dag. ggr 30 = 6000 kr.
  På det få RUT-avdrag för 50 000 kr/ år.
  Kanske har lån på sin bostad för 5 miljoner vilket ger 40000-50000 kr i ränteavdrag per år.
  o.s.v

  Sedan gnäller samma klientel om bidrag som är sociala försäkringar för
  ex: Sjuka, arbetslösa, de som särbehandlats, o.s.v Har ni hört reinfeldt när han med svart blick gnäller på som han kallar det Bidragstagarna.
  Själv tillhör han eliten att snylta på bidrag och avdrag.

  fattar ni inte hur grundlurade folket är. Dessa tar för sig mer än vad många med behov får i bidrag.
  Och de är rätt många som gör så.

  Så de som haft Läx-RUT tycker jag man ska kräva avdragspengarna tillbaka.
  Minns hur högern drog in förmånerna för datorer som vissa kommuner skapade ett fint förmånligt pris för så äldre skulle snabbare lära sig datorer.
  De fick bakläxa på förmånen.-
  Så ge bakläxa på Läx_RUTsnyltarna också

 2. Hör på SvT-nyheterna att läxhjälp till alla ökar gapet .
  Detta enligt en Norsk studie.
  ”De norska forskarnas slutsatser blev att när alla barn erbjöds läxhjälp, så blev hjälpen inte tillräcklig till de elever som behövde den mest.”

  Men helt självklart blir det så, Ger man läxhjälp till alla så tar ju de elever vars föräldrar är mest påstridiga och kanske har höga befattningar för sig.

  I detta fall säger jag som Moderaterna. Man kan inte ge allt till alla.
  I detta fall ska Läxhjälp ges efter behov inte till alla.

  Det är som med skatter. Skattesänkningar ska inte ges till alla.
  Utan till de som har minst försörjningsinkomst och behöver skattesänkningar bäst.
  Detta gäller inte minst sjuka, arbetslösa, pensionärer och även lågt avlönade-

  Märkligt hur Vänstersidan kunde krångla till detta.
  Hur i helskotta kunde man lova en läxhjälpreform för alla?

%d bloggare gillar detta: