Säg nej till att kvinnor ska arbeta gratis


I ett debattinlägg konstaterar Sofia Gerstenfeld, VD för Visma Agda, att från och med den 12 november arbetar svenska kvinnor gratis året ut. Det handlar förstås om att kvinnor som ett genomsnitt har en lön som motsvarar 86 % av männens. Sofia skriver att …

Titta på kvinnan du möter dagligen och överallt – visst är det hennes kompetens och erfarenhet som ska avgöra vad hon får i lön, inte att hon råkar vara kvinna? Kvinnor är dessutom i genomsnitt mer välutbildade än män. Hur kommer det sig då att de tjänar mindre?

För några dagar sedan skrev Kommunals ordförande Annelie Nordström att …

Nedvärderingen av kvinnors arbete, oviljan att än idag göra kvinnor ekonomiskt oberoende från män, är ett samhällsproblem som borde göra varenda finans- och statsminister sömnlös.

Annelie vände sig i sitt inlägg emot industrins lönenormerande roll gör att kvinnodominerade branscher har liten möjlighet att kunna förbättra sitt relativa löneläge. De vill att parterna inom industrin ska ta större ansvar för att låta kvinnors löner kunna få öka snabbare för att kunna utjämna oskäliga löneskillnader snabbare.

Företrädare för parterna inom industrin svarade på Kommunals debattinlägg genom att bjuda in till samtal i denna fråga. De menar att det inte är särskilt meningsfullt att lägga allt ansvar enbart på industrin.

Det är klart att kvinnor inte ska ha lägre löner enbart av den anledningen att de är just kvinnor. Industrins lönenormering har ju inneburit att löneökningstakten har skruvats ned. Detta har ju inte enbart varit av ondo. Det har inneburit att fler idag har en löneutveckling som är högre än inflationen – lönen har blivit mer värd. Men det gör ju också att utrymmet för att höja löner för andra grupper har blivit mindre.

Industrins ”märke” anger ju ett genomsnittligt värde för hur mycket (litet?) lönerna kan få öka. Ska någon/några grupper få högre löneökningar måste andra stå tillbaka. LO har ju internt försökt hitta former för att kvinnodominerade branscher ska kunna ta en större andel av lönekakan. Det är ju inte alla gånger man lyckats. I den senaste avtalsrörelsen fann LO-förbunden en inte helt lyckad kompromiss.

Nu finns det en alldeles tydlig otålighet bland kvinnodominerade branscher. De oskäliga löneskillnaderna mellan kvinnor och män minskar i en väldigt låg takt. Detta sätter ju verkligen hela dagens avtalssystem under hård press. Därför måste man finna en konstruktion som gör att osakliga löneskillnader kan motverkas snabbare än idag.

Länkar: bblat, dn.se, SvD, Ekot, SvD, SvD, Ekot, dn.se, dn.se, Arbetet, Arbetet, Expressen, di.se

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 13 november, 2014, i Fackliga frågor, Jämställdhet, Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. 6 kommentarer.

 1. Nu tror jag inte att det går någon nöd på direktör Gerstenfeld. Hon tjänar säkert mer än en miljon om året. Såvitt jag vet så är lika lön för lika arbete en bärande princip inom såväl stat som näringsliv. Vad direktörskan inte nämner är att kvinnor arbetar mindre än 86 procent av den tid männen lägger på sitt jobb. Kvinnor är oftare hemma för föräldraledighet, vab och har större sjukskrivningstal än män. Sådant som naturligtvis sätter sina avtryck i lönekuveret.

 2. Jonny Disenfeldt

  Jan sammanfattar det bra ovan.

  Vad som är värre är att vi alla arbetade ”gratis” under perioden 1 januari ända fram till 16 juli. Allt vi tjänade under den perioden gick till stat/landsting/kommun”.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Skattefridagen

 3. Vad som glöms i Sammanhanget är Männens dominans gentemot Kvinnor.
  Kort sagt gamla attityder ligger kvar där kvinnan skulle sköta hushållet och mannen vara
  den som via pengar försörjde Familjen.
  När sedan Kvinnan fick ”moderna” maskiner i hemmet som El-spis, Diskmaskin, Damsugare
  Kyl-Frys så blev Kvinnans roll i hemmet mer av en slags sysslolöshet .

  Istället letade sig kvinnan ut i arbetslivet vill få social kontakt Vården blev en av deras sysslor. Telefonist, kontorist , men även tunga jobb som städning på kontor o.s.v
  Mannen var fortfarande hemmets familjeförsörjare och kvinnans arbete var fortfarande som en slags FAS-3 syssla . Kort sagt de var för dåligt samordnade och ställde inga krav på rätt lön för
  sin arbetsuppgift.
  Det håller det numera på bli ändring på.
  Kvinnan är på gång få mera makt kort sagt.

  Nu har kvinnan nått en mer jämställd situation i.o.m kvinnor som män jobbar inom vården,
  inom Callcenter, i kontoret,ja även städning utförs av både män , kvinnor.
  Vi ser även kvinnor i Politiken inom ledande positioner.
  Så framtiden, där kommer kvinnor ta mer plats och lönen kommer även jämställas.
  Istället så kommer Nyliberalismen med nya orättvisor och ökande klyftor främst där man ständigt repeterar om sänkta trösklar för lågt avlönade. .

  Men vi ser det även när facken försvagats och a-kassan , sjukförsäkring förstörts.
  Detta i de s.k Jobben där folk enbart utnyttjas och ska vara några slags sociala dämpare
  eller Inflationskonsulter resp räntekonsulter.
  d.v.s de som är sjuka eller blivit arbetslösa-.

  Det värsta är att de som är tvångsintagna i FAS-3 eller sysselsättningsfasen som det numera heter där jobbar ca: 4000 gratis trots att de går till en arbetsplats varje dag precis som en tumrullande
  högavlönad finansman.
  Detta tills de förbrukat sitt ägande därefter får de inte lön, utan försörjningsstöd.

  Det om något är väl att jobba gratis från första Jan till sista Dec.

 4. När jag tittar runt på mina kvinnliga kollegor så finns det ca 30 % som inte alls vill jobba 100%. Det är idealt, säger de att man kan vara ledig på fredagarna. Jobbar man endast 80 % så varför skulle man få betalt för 100%???

  Rätt till heltid har de alla men ändå föredrar de att INTE arbeta heltid. F n diskuterar vi med ytterligare 2 kollegor att de ska slippa fredagarna på arbetsplatsen. Politikerna har igen fel fokus med fel verklighetsbeskrivning.

 5. Jobba?! Jobbar gör vi de allra flesta för att få en försörjning.
  Därmed ska heltid vara en självklarhet i.o.m en halvtid kan aldrig ge den enskilde egenförsörjning
  i de vanligaste inkomstgrupperna.

  Sedan om den enskilde klarar sig på en halvtid av olika orsaker
  d.v.s pengar på bank eller en make, maka som försörjer är en helt annan sak.

  Detta innebär därmed att företagen därmed ändå kan få de halvtidare de vill.
  Men rätten till heltid SKA alltid finnas.

  F.ö borde det finns självklara mänskliga rättigheter.
  Mat på bordet. tak över huvudet, en inkomst leva på, rätt till heltid. rätt till pension
  vid en viss stadgad ålder, rätt till sociala skydd, typ a-kassa, sjukförsäkring för alla.
  o.s.v De mänskliga rättigheterna bör stärkas inte försämras.

  Kan man flyga och landa på en komet borde dessa självklara rättigheter inte alls vara svårt
  fixa.

 6. Lars Flemström

  Man ser fenomenet tydligt i kollektivtrafiken under eftermiddagarna, när jobben slutar. Passagerarvolymen är märkbart mindre under fredag e.m. jämfört med måndag – torsdag.

%d bloggare gillar detta: