Tron på rabattens undergörande betydelse


Rabatt – we like!

De borgerliga partierna kommer i sin gemensamma budgetmotion föreslå att arbetsgivare även fortsättningsvis ska ha rabatt på de sociala avgifterna när de anställer ungdomar. Borgerligheten är övertygade om att en sådan reform innebär lägre trösklar till arbetsmarknaden för ungdomar. Nu är det bara det att seriösa undersökningar visar på liten effekt av den borgerliga politiken. Den har kostat statskassan mycket pengar till liten nytta.

Det är en liten grupp av ungdomar som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Det de har gemensamt är att de inte har lyckats att få fullständiga betyg i gymnasieskolan. Det är bättre att ordna arbetsmarknadspolitiken så att man hjälper de som verkligen behöver stödet. Att skjuta vilt och brett som de borgerliga partierna önskar har liten effekt. Det enda som händer är att man belönar arbetsgivare som i alla fall skulle ha anställt unga människor.

Det är inte särskilt troligt att arbetslösheten kommer att öka enbart av den anledningen att rabatten avvecklas. Det är klart att arbetsgivarna gärna vill behålla den. Vem vill inte behålla en penningagåva som utges mot liten eller knappt mätbar motprestation?

Länkar: SVT, di.se, Ekot, Arbetet

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 10 november, 2014, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor och märkt , , , , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

 1. ”Borgerligheten är övertygade om att en sådan reform innebär lägre trösklar till arbetsmarknaden för ungdomar. ”

  Varför lägre trösklar. Bättre med högre a-kassa, sjukförsäkring så folk
  kan ta jobb till bättre låglöner. Det är de högre lönerna som bör trösklarna bör sänkas, inte de
  svagas låglöner.

  Med den upphausade bostadsmarknad som idag härjar så är ju lägre trösklar
  ett sätt att försätta unga i en ohållbar lånebubbla där förlorat jobb innebär personlig konkurs.
  En svag ränteuppgång tillsammans med de numera tänkta amorteringskraven knäcker
  ungas ekonomi direkt.

  Eller hur länge har högern tänkt unga ska bo hemma?

  Nåt håller på gå oerhört fel när ungas löner och förstagångsköpare på bostadsmarknaden går som kapitalpåfyllnad för ägare som generellt är medelålders eller äldre.

  Kort sagt vi kan inte låta företagen ta över helt vilka villkor som ska gälla på arbetsmarknaden.
  Facket måste bli starkare och förhindra den Nyliberalism som ex:

  Naomi Klein varnat för
  Hon kallar det ”Katastrofkapitalism”. ”Resultatet är ofta katastrofalt för vanliga människor och enormt fördelaktigt för stora företag. Politiska ledare utnyttjar brutalitet och förtryck för att krossa protester mot deras egna agendor med privatiseringar, avregleringar och skattesänkningar.”

 2. Lars Flemström

  Rabatten gör väldigt lite för arbetsgivaren jämfört med att tvingas betala sjuklön under två veckor i början av varje sjukperiod, om den anställde har många sjukdagar. För en arbetsgivare med bara ett fåtal anställda är varje nyanställning rena lotteriet. Det är lätt hänt att en ung människa lägger sig till med dåliga vanor, t.o.m. missbruk, och kamraterna också är arbetslösa och har lagt sig til med dåliga vanor. När en arbetsgivare kräver fullgjord gymasieutbildning, är det inte alls säkert att arbetstgivaren behöver de kunskapar som denna utbildning ger. Arbetsgivaren vill ha ett bevis för att den arbetssökand ungdomen klarar av att stig upp och gå till jobbet varje morgon, och inte plötsligt stannar hemma och är bakfull.

  Det är varken ungdomsrabatt eller obligatorisk gymnasieskola som behövs. Vad som behövs är speciella arbetsmarknadsåtgärder för unga människor, så att de snabbt kommer i arbete eller praktik, som leder till arbete.

%d bloggare gillar detta: