Allianspartiernas energiöverenskommelse grunden i samtal med regeringen


Den sittande regeringen kommer att inbjuda till samtal i förhoppningen om att åstadkomma en blocköverskridande överenskommelse om den framtida energipolitiken. En sådan vore verkligen välkommen. Problemet är nu bara att de förutvarande borgerliga regeringspartierna kräver att deras överenskommelse från 2010 ska vara utgångspunkten för samtal.

De fyra partierna hade säkert ingen enkel resa för att sy ihop en kompromiss om energipolitiken. De motsatte sig därför samtal om en bredare överenskommelse. De har jobbat för hårt för att kunna sätta sig med andra partier och därmed riskera att göra de egna kompromisserna ogjorda. Häri ligger väl bakgrunden i kravet för att komma till samtal med den nu sittande regeringen.

Risken/chansen finns ju därmed att alliansens förmenta sammanhållning i denna fråga spricker.

Vi får väl se hur det går. Jag utgår ifrån att de inser att en bred överenskommelse är mer betydelsefull än att enbart ägna sig åt taktiserande. Denna fråga handlar ju både om att skapa långsiktiga villkor för den kommande energiförsörjningen som om den nationella och globala miljön.

Länkar: SVT, Ekot, di.se

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 10 november, 2014, in Politiska funderingar and tagged , , , . Bookmark the permalink. 2 kommentarer.

  1. Lars Flemström

    M, Fp och Kd hade nog inga svårigheter att komma överens om energipolitiken. De hade säkert kunnat komma överens med S också, men i så fall hade ju alliansen spruckit. Det är bara att slopa eftergifterna till C, så borde det inte vara omöjligt med en fyrpartiöverenskommelse om energipolitiken. Men i så fall spricker regeringskoalitionen mellan S och Mp, vilket dock vore en välgärning.

    Socialdemokrater måste upphöra med ensidiga krav på de borgerliga partierna, att de ska upplösa sin allians och börja agera mer självständigt. Det är helt orimligt att ett parti, som fick under 7 % ska bestämma över partier, som tillsammans fick över 64 %.

    Situationen hade kanske varit en annan om S, V och Mp tillsammans hade samlat över 50 %. Men tydligne tyckte S-ledningen, och dess uppbackare i denna fråga, att det var viktigare att ”hålla avtal” (med Mp) än att respektera väljarnas utslag.

  2. (S) måste sluta stödja sig på extrema vänsterpartier som Mp och V och göra upp med Alliansen eller stödja SD’s budget som är klart bäst i riksdagen. Beslutande folkomröstningar om EU och invandringspolitiken och i alla frågor vore mycket bra för folket.

%d bloggare gillar detta: