En långsam väg till jämställdhet


World economic forum (WEF) visar i en aktuell rapport att, trots förbättringar de senaste fyra åren, det med dagens takt kommer att ta 81 år innan världen är helt jämställd. Detta förutsätter förstås att inga bakslag sker. Man mäter utvecklingen genom fyra huvudkategorier: ekonomi, politisk representation, hälsa och utbildning.

Sverige tillhör världens mest jämställda länder (av 142 undersökta) genom sin fjärde plats i den mätning som WEF genomför. Samtliga de fem bästa länderna finns i Norden.

På enskilda områden uppvisar dock Sverige mindre goda resultat. På området ”lika löner för liknande arbete” hamnar vi på en mindre hedrande 71:a plats. Kvinnors löner motsvarar endast 64 % av männens.

Svensk forskning tyder på att en metod att förbättra jämställdheten i arbetslivet är ett mer jämställt uttag av föräldraledigheten. Marie Evertsson, forskare vid Stockholms universitet, säger att …

Vi ser ju att mäns ledighet ökar och med det förändras normer och arbetsgivarnas förväntningar på män. Blir män mer lika kvinnor i sitt agerande så kommer inte arbetsgivaren att kunna göra skillnad på könen på samma sätt, till exempel vid en anställning.

Därför är det rätt av samarbetsregeringen att föreslå att föräldrarna garanteras tre föräldraledighetsmånader som de inte kan överlåta.

Länkar: dn.se, Ekot, SvD, dagens arena, politism, ka.se

Fler som skrivit: Kjell Rautio

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 29 oktober, 2014, i Fackliga frågor, Jämställdhet och märkt , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

 1. Vad menas med Jämställd.?Det ordet får inte förväxlas med Jämlikhet.
  Men de har lite av samma betydelse.

  Jämställd betyder inte nödvändigtvis att det jämlika Samhället behöver nås.
  Jämställdhet har med könet, hudfärgen, Ålder, o.s.v att göra.

  Det man menar när det gäller Jämställdhet är enbart lönen.
  kvinnor ska ha lika lön som män för samma arbete.,
  De i samma ålder ska ha lika lön för samma arbete.,
  Sedan skiljer sig vidare lönen mellan olika yrken men då kommer man in på jämlikhet.

  Så detta med Jämställdhet får inte förväxlas med Jämlikhet
  Jämlika samhällen är alltid bäst.

  Men i Sverige har vi under minst 8 år sett hur både jämställdhet och jämlikhet
  försämrats.

%d bloggare gillar detta: