Svartmålning av svensk ekonomi?


Jonas

Ledamoten (M) Jonas Jacobsson Gjörtler har tagit sig före att KU-anmäla finansministerns uttalande om svensk ekonomi som en ”tom lada”. Han anser att Magdalena på ett osakligt sätt brutit mot grundlagens krav på opartiskhet och saklighet.

Jaa … vad ska man säga? Jag är böjd att hålla med Thomas Eneroth när han säger att …

Den här typen av anmälningar riskerar att undergräva förtroendet för konstitutionsutskottet. Vill man ha en debatt om politiska sakfrågor är det bättre att ta den i kammaren istället för att skicka dem till KU.

Det här är andra gången på kort tid som en moderat ledamot av Sveriges riksdag valt att anmäla regeringen till konstitutionsutskottet. I brist på egna argument verkar det som om moderaterna hellre låter KU bli till en arena politiskt stolleri.

Länkar: dn.se, SvD, SvD, SVT, Ekot, di.se

Fler som skrivit: Johannes Carlsson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 25 oktober, 2014, i Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. 12 kommentarer.

 1. Jonny Disenfeldt

  Magdalena Andersson har uttryckt sig helt felaktigt.Är detta den falska bild som vi ska ge till svenskarna och till omvärlden ?

  Att som finansminister i Sverige ägna sig åt att försöka förleda det svenska folket är givetvis klandervärt. Stolleriet är helt Magdalena Anderssons.

  Har du inte noterat den skarpa kritik som ledande ekonomer riktat mot henne ?

  • Jag begär inte att den politiska oppositionen ska gilla Magdalenas uttalanden. Det tillhör ju politiken att debatt förs. Men att därför anmäla till KU är att förminska och urholka KU:s granskande roll. Det är ett stolligt förfarande av Jonas!

 2. De svenska statsfinanserna är i uselt skick. Tar man med de privata skulderna så har vi ett sämre utgångsläge än Italien.

  • Lars Flemström

   Sverige har bättre statsfinanser än Italien. Om vi inte chockhöjer fastighetsskatten, som vissa högskattenostalgiker vill, så slipper vi bostadsbubblor. De privata skulderna kan minskas, om det införs ett amorteringskrav på alla bolån. Bankernas ökade vinster kan dras in till staten, genom en höjd bankskatt. Det är rimligt, nu när räntan är låg, varför amorteringskravet inte skulle öka boendekostnaderna jämfört med när lånet togs.

   Magdalena gjorde alldeles rätt, som slog till bromsarna genast. Förhoppningsvis ska det kyla av Mp, som är en kravmaskin som är dyr i drift. Ska vi rusta upp järnvägarna, så att tågen håller tiderna, ska vi inte samtidigt smälla iväg en massa pengar på orealistiska hugskott såsom vindkraft. Det går inte att köra moderna tåg med vindkraftel. Med de gamla kommuntatorloken från 1925 hade det kanske gått. De var mindre känsliga för spänningsfall. I stället för att tyristorerna kopplade ner körströmmen vid spänningsfall, minskade varvtalen hos kommuntatormotorerna. Men vem vill åka tåg i 10 – 15 km /h varje gång vinden mojnar?

   Det här måste redas ut ordentligt. Det handlar inte bara om tågen, utan om hela det moderna samhället. Nu verkar ju Åsa Romson, som är doktor i mijörätt och inte i elektricitetslära, ha lurat i Stefan Löfvén att det skulle skapas massor med nya jobb med s.k. grön energi. Men hur många kWh per arbetstimme nya jobb blir det?

   Det är väl klart att det blir fler jobb med ett mindre effektivt näringsliv! Men om inte lönerna sänks i motsvarande mån, så kan ju produktionen inte säljas. Visst kan stora offentliga investeringar i t.ex. järnvägar finansieras genom underbalansering av statsbudgeten, men detta under förutsättningar att investeringarna leder till effektivitetsvinster, varmed investeringarna kan återbetalas.

   Tvärtom går inte. Inga investeringar kan betalas med effektivitetsförluster. Och Magdalena har faktiskt rätt i att det finns inga välfyllda lador, som man kan tömma för att finansiera diverse orealistiska hugskott.

 3. Anonym numera.

  Det värsta med Sverige är arbetslösa, sjukas, situation,
  de som idag är helt barskrapade från Alliansens plundring
  och i bästa fall har försörjningsstöd.

  Även de med garantipension främst kvinnor
  Man kan även säga det är värst för alla de som på 8 år
  inte fått minsta politik till det positiva från Alliansens sida.

  En annan grupp är alla unga som lånat sig upp över taknocken i bostadslån.
  ytterligare en grupp är alla som Reinfeldt säger är närmare arbetsmarknaden.
  Dessa vill Alliansen ska sänka sina trösklar om de skulle få jobb.

  Men hur ska dessa kunna erhålla bostad när allmännyttan är utraderad och bostadsrätter
  är övervärderade och där Bostadsmarknaden enbart väntar på högre priser
  Då först bygger de. Men för vem?

  Så Visst statens finanser är plundrade och det går inte hjälpa de som verkligen behöver stöd.
  Istället har stöd gått till fyllestädning( RUT ) och falsk styling ( ROT )på bostadsrätter för att lura unga köpa.

  Det Alliansen utan tvekan uppvisat med sin politik är ren och skär egoism och hänsynslöshet.
  Sånt straffar sig och den effekt som syns och som inte går gömma med utesluten statistik och
  forskning är den framgång SD fått.

  Så den nota som högern skapat den lägger folket som bittermandel
  i socialismens gröt.-
  Detta medan Borg, Reinfeldt, ja t.o.m Bildt smiter köksvägen för att undslippa
  få soppan kastad över sig.

 4. Om man räknar in den privata skuldsättningen är Sveriges ekonomiska situation lika usel som Italien dvs ett av de s.k. PIIGS-länderna i Europas statsfinansiella skamvrå.

  • Lars Flemström

   Men just därför ska vi inte ha några skattechocker, som gör att en massa fastighetsägare börjar sälja i panik. Ett amorteringskrav vore däremot bra. En räntesäkning med en halv procent motsvarar ju i utgift en amortering på en halv procent av lånesumman.

  • Jonny Disenfeldt

   Folk i Sverige är skuldsatta pga att de är extremt beskattade. Får man behålla så lite i plånboken efter skatt så återstår det att låna mycket när man ska köpa lägenhet och hus.

 5. De nuvarande bostadspriserna som lämnat verkligheten beror främst på de konstlat låga räntorna inkl. ränteavdragen samt den extremt generösa långivningen. Ta bort ränteavdragen och inför rak amortering på 30 år vilket är legio i många europeiska länder och se vad som händer.

  Den svenska beskattningen av löneinkomster inkl. jobbskatteavdrag är numera inte så speciellt hög om man tar hänsyn till vilka välfärdstjänster som täcks.

  • Jonny Disenfeldt

   Låga räntor har vi bara haft ett par år, höga huspriser i årtionden.

   ”.. och se vad som händer ” …

   Folk får lämna sina hus.

   ”Den svenska beskattningen av löneinkomster inkl. jobbskatteavdrag är numera inte så speciellt hög om man tar hänsyn till vilka välfärdstjänster som täcks.”

   Jo, det är den.

  • Jonny Disenfeldt

   Skatten på arbetsinkomster bör minskas. Det skriver Erik Åsbrink, före detta socialdemokratisk finansminister, i SvD.

   ”den högre skatten på arbete slår mot sysselsättningen och undergräver socialförsäkringssystemen.

   ”den motverkar strävandena att öka antalet arbetade timmar i ekonomin, något som är nödvändigt för att upprätthålla ett generöst välfärdssystem i framtiden”, skriver Erik Åsbrink i SvD.”

   http://www.di.se/artiklar/2014/10/27/erik-asbrink-sank-skatten-pa-arbete/

 6. Åsbrink glömmer en sak , Med motsvarande bör skatten för sjuka, arbetslösa sänkas samt självklart pensionärer. Samt att ersättningarna bör indexregleras så de följer löne, prisutvecklingen.

  Menar Åsbrink att skatten inte ska sänkas eller att man inte politiskt ska bry sig om sjuka, arbetslösa då är man farligt ute.
  För jobben kommer inte bli fler, utan tvärtom. Jobben kommer minska
  den saken är jag helt övertygad om.

  Det enda som sker är att fler och fler jobb utförs utan kollektivavtal, eller med kollektivavtal men där man bryter mot massor av regler för att slippa betala folk. Övriga jobb som kommer allt mer är en massa tidsfördrivssysslor , fastlåsningseffekter som stat, kommun delar ut.

  Tycker denna insändare var bra.
  http://norran.se/asikter/insandare/oerhord-press-mot-svaga-291422

%d bloggare gillar detta: