Det första reformpaketet är lagt


Igår presenterade samarbetsregeringen sin första budgetproposition. Finansminister Magdalena Andersson presenterar den som en stram budget med ett visst begränsat reformutrymme. Regeringen har tillsammans med Vänsterpartiet förhandlat fram finansierade reformer om cirka 25 miljarder kronor.

De reformer som presenterats är ju inte särskilt överraskande för de som följt valrörelsen och hört vilka de viktigaste politiska målen varit. De frågor som jag med särskild tillfredsställelse sett handlar ju om förbättringen av arbetslöshetsförsäkringen och om satsningar på ett nytt kunskapslyft. Dessa förslag signalerar att man vill göra arbetslöshetsförsäkringen till den omställningsförsäkring den en gång var samt att kunskapslyftet handlar om en mer aktiv arbetsmarknadspolitik.

Som en del i att finansiera reformerna föreslås att rabatten på de sociala avgifterna avvecklas. De har knappast skapat de antal arbeten som tidigare regering trott att de gjort. De har bara tjänat till att urholka de statliga finanserna och flytta pengar till arbetsgivare som i alla fall skulle ha anställt yngre människor.

Vidare är det bra att man föreslår att Fas3/sysselsättningsfasen avskaffas. Denna åtgärd har endast tjänat till att parkera långvarigt arbetslösa i en, mer eller mindre, meningsfull sysselsättning. Det är väldigt få som gått vidare till ett ordinarie arbete. De personer som varit länge arbetslösa förtjänar mer av individuellt anpassade åtgärder för att kunna underlätta för dem att kanske få ett arbete igen.

Det stora arbetet nu handlar förstås om att lotsa förslagen i genom riksdagens granskning. Risken är väl uppenbar att de borgerliga partierna kommer att leta upp ett eller par förslag som de avser att försöka vinna en majoritet emot. De önskar väl betala för de oförrätter som de anser sig ha drabbats av under sin senaste budgetbehandling. I detta fall måste de ju räkna med stöd av SD för att kunna sänka regeringens förslag.

Företrädare för de tre röd-gröna partierna i berörda riksdagsutskott lär ju få en del att göra under senhösten för att kunna vinna majoritet för regeringens förslag till höstbudget. Jag kan tro att det kan komma att ske en del förhandlande och formande av kompromisser i utskotten för att klara av denna uppgift.

Länkar: dn.se, SVT, dn.se, dagens arena, Ekot, dn.se, SvD, SVT, dn.se, di.se, SvD, SvD, Ekot, di.se, dn.se, Ekot, Aftonbladet debatt, di.se, dn.se, SvD, dagens arena, Ekot, SVT, Ekot, SvD, dn.se, vlt, dn.se, dagens arena, dn.se, SvD, di.se, dn.se, dn.se, di.se, dn.seSVT, SVT, di.se, dagens arena, Ekot, di.se, dn.se, SvD, SvD, dagens arena, dn.se, Ekot, ArbetetArbetetArbetetArbetetArbetetArbetetArbetetArbetetArbetetArbetetArbetet, Lag & Avtal, ArbetetArbetetArbetet, da.se, DN Kultur

Fler som skrivit: Kulturbloggen, Badlands Hyena, Ulf Bjereld, Johan Westerholm, Monica Green, Kjell Rautio, Helle Klein, Jesper Lundholm

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 24 oktober, 2014, i Blandade funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 4 kommentarer.

 1. Leif Andersson

  Visst håller jag med om att de förbättrade ekonomisk villkoren för arbetslösa och långtidssjuka var välbehövliga. Inget fel heller med en aktiv arbetsmarknadspolitik men Löfvens traineejobb i vården är jag allmänt skeptisk till. Risken finns att många som egentligen hellre vill göra någonting annat hamnar där ändå eftersom man inte har några bättre alternativ för tillfället.

  Sen förstår jag inte alla pålagor på arbetsgivarna samtidigt som man fortsätter subventionera bankerna och bostads-/byggbolagen med ROT. Självklart skulle man istället tagit bort ränteavdragen, höjt fastighetsskatten samt avvecklat ROT och RUT. Sen kan man undra vad man tänkt sig med bostadspolitiken som man inte nämnt med ett ord efter valet och tillsatt en helt oprövad gröngöling som minister.

 2. Bedrövligt hur valet blev. Rena cirkusen som faktiskt kan skada Sverige
  och röstdeltagandet på sikt.

  Det problematiska är hur man ska kunna förhålla sig till SD
  som tagit över rollen som missnöjesparti inte bara från höger utan även från Vänster
  Förlorare på det är Vänsterpartiet framförallt.
  På högersidan Moderaterna. Men även sossarna har förlorat röster
  som gått över till SD.

  Det som är positivt är att Moderaterna är utan toppolitiker numera.
  Reinfeldt, Borg Bildt drar med sig fler som lämnar
  politiken, fram träder okänt folk samt den mer etablerade Anna Kindberg Batra.
  Men henne tror jag inte ger Moderaterna många pluspoäng.

  • Jonny Disenfeldt

   Vi får hoppas på nyval i början av 2015. Det läge vi har nu är skadligt för Sverige och dess framtida välstånd.

 3. Anonym numera.

  Björklund tror inte på Nyval.
  Han tror svenska folket vill ha en fungerande regering och är nog trött på
  måsta gå till val en gång till.

  http://www.di.se/artiklar/2014/10/25/fp-tror-regeringsbudget-gar-igenom/?allakommentarer=&flik=senaste

  Så risken om SD kräver nyval är att de själva blir förlorare.
  Det är den risk de tar .

  Många tror SD är mogna först vid nästa val.
  D.v.s det är då de kommer vinna ännu fler röster.

  Man hoppas den teorin är djupt fel och att SD försvinner likt
  Ny demokrati gjorde.

%d bloggare gillar detta: