Erkännande av Palestina – en politisk intention


Igår informerade utrikesminister Margot Wallström, på direkt uppmaning av EU:s avgående utrikeschef Catherine Ashton, om Sveriges avsikt att erkänna Palestina som en självständig stat. Enligt Margot verkar det finnas ett stort intresse från andra medlemsländer kring den svenska ståndpunkten. Hon sade att …

Ja, informellt så är det flera som kommer fram och säger att det här är viktigt. De välkomnar det och de har berättat om diskussionen som finns i deras respektive länder. Så jag tror att det på så vis också stimulerat till en viktig debatt.

Det har verkligen blåst upp till ett mindre blåsväder kring tillkännagivandet i regeringsförklaringen om att Sverige avser att godkänna Palestina. Det känns verkligen som om den politiska oppositionen något har överreagerat i denna fråga. Det finns ju inget formellt regeringsbeslut i frågan. Så vitt jag förstår saken kommer regeringen att formellt informera utrikesnämnden när väl ett sådant beslut finns.

För övrigt anser jag att Sverige gör rätt i att formellt godkänna staten Palestina.

Länkar: SvD, Ekot, SvD, di.se, SVT, europaportalen

Andra som skrivit: Lars G Linder

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 21 oktober, 2014, i EU, Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

  1. ”Jag har svårt att förstå glädjen över att svenska regeringen vill erkänna Palestina som stat.
    Ska vi erkänna en stat som har ett grannlands utplånande på sitt program?”

    http://norran.se/asikter/insandare/riskfyllt-med-ett-erkannande-284921

    Det här är erbarmlig, socialdemokratisk plakatpolitik. Eller ska det kanske ses som betalning för de antisemitiska röster som Veronica Palm värvade på de avslutande torgmötena? Även Mehmet Kaplan bidrog ju med sina utrop om att befria Jerusalem = vanlig arabisk retorik för att slänga judarna i havet.

%d bloggare gillar detta: