Det svenska skattesystemet behöver reformeras


Idag skriver Johan Eklund och Charlie Karlsson på DN Debatt om behovet av blocköverskridande reformer av det svenska skattesystemet. De argumenterar för att man ska undvika skatter som motverkar arbete, investeringar och innovation. Staten bör därför undvika höga inkomst- och bolagsskatter.

Ska det vara möjligt att minska skatter på företagande och inkomster gäller det att ersätta dessa med ökningar av andra skattebaser eller att man hittar nya skattebaser. De menar att en återinförd fastighetsskatt vore en sådan stabil och säker skattebas som inte ”minskar drivkrafterna att göra ytterligare en arbetsinsats eller fler investeringar.” De konstaterar när de ser sig om i omvärlden att beskattning av mark- och fastighetsvärden är vanligt förekommande.

Den svenska fastighetsskatten kunde avskaffas därför att det uppkommit en ganska stark opinion emot den. De borgerliga partierna plockade upp frågan och gjorde den till en huvudpunkt i sitt gemensamma valmanifest inför valet 2006. Johan och Charlie skriver att …

Samtidigt tycker de flesta som ogillar fastighetsskatt, framför allt de som äger sin bostad, att det är helt i sin ordning att göra avdrag för de räntor som följer med bostadslånen. Intressant nog har samma individer svårt att inse att en ägd bostad ger en avkastning i form av den hyra som man sparar jämfört med att hyra sitt boende.

Vi anser det rimligt att avkastningen av att bo i en ägd bostad beskattas på samma sätt som andra former av kapitalavkastning. Ett skattesystem som favoriserar investeringar i fast egendom på bekostnad av aktiva näringsinvesteringar är ett system som på sikt gör oss fattigare. Dessutom bidrar egendomsskatter till att minska risken för en prisbubbla på bostadsmarknaden, och rätt utformad skulle den bidra till att minska rigiditeten på dagens bostadsmarknad.

De förstår att det i nuläget knappast är möjligt att driva frågan om en ny fastighetsskatt i Sverige. Det vore förmodligen detsamma som att begå politisk harakiri att på egen hand börja driva det kravet. De föreslår som ett alternativ till fastighetsskatt att en markvärdesskatt införs. De menar att …

En markvärdesskatt har fördelen att den stimulerar ett högt utnyttjande av markresurserna, i synnerhet den mest värdefulla marken i städernas centrala delar. I sammanhanget bör givetvis den kommunala fastighetsavgiften avskaffas.

De hoppas att den sittande regeringen kan sträcka ut handen till de borgerliga partierna för att söka en blocköverskridande kompromiss kring det svenska skattesystemet. En rimlig kompromiss vore att acceptera lägre beskattning av inkomster på arbete mot att en fastighetsskatt införs kombinerat med reformer av ränteavdragen.

Länkar: dn.se, di.se, SVT, SvD, dn.se, di.se, di.se

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 18 oktober, 2014, i Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. 5 kommentarer.

 1. Leif Andersson

  En upprepning av vad IMF har sagt åt Sverige att göra sedan den tidigare fastighetsskatten avskaffades. Dagens politiker är inget annat än fega populister som bara är ute efter att maximera antalet röster och frågan är om inte Stefan Löfven och Magdalena Andersson är värst av dem alla.

  Konstigt att våra politiker ingenting har lärt av vad som hände i början på 90-talet.

 2. Anonym numera.

  Ska man tillfredsställa högerns mål att sänka skattekvoten. d.v.s det de felaktigt kallar skattetrycket som vi lär ha så högt så måste skatten på alla former av vad högern kallar bidrag bort .

  Detta skulle ge bättre ekonomisk frihet för ex: arbetslösa, sjuka., och högern skulle få sin skattekvot
  sänkt. Kanske enbart det skulle sänka skattekvoten med 5-7%
  Därmed skulle skattekvoten bli bland de lägre i Europa. Detta samtidigt som vi skulle få
  arbetslösa, sjuka med hopp i.o.m de skulle få mer i plånboken.

  Sedan ska självklart skatten för pensionärer likställas med löntagarna därmed sänks skattekvoten en aning till och köpkraften kommer därmed öka som gynnar jobben.
  I gengäld skulle problem med skatt uppstå så kan detta läggas på produktion
  där maskiner i allt högre grad tar jobben men smiter från skatt.

  Även mer progressiv skatt är en bra åtgärd. Idag betalar de med lägst försörjningsinkomst högst skatt .Detta i.o.m kommunal och landstingsskatt är platt d.v.s lika hög för oss alla. Detta medan de med högre inkomster har möjlighet göra fullt avdrag på RUT, ROT.
  Vilket inte de med inkomster under 26500 har möjlighet till.

 3. Leif Andersson

  I tillägg kan nämnas att Sverige har de dyraste byggkostnaderna i hela EU. Skattesubventionerade branscher tenderar att bli dyra och ineffektiva vilket ROT har bidragit till.

  • ROT är inget annat än en orättvis, branschspecifik subvention som i många år har minskat rationaliseringstrycket i byggbranschen och säkrat fortsatt höga bopriser. Politikerna vill INTE HA lägre byggpriser vad de än säger.

 4. ROT var när det skapades av socialdemokratisk styre en bra grej.
  Tanken var att den skulle sättas in vid lågkonjuktur och tas bort helt utan förvarning.

  Vidare var meningen att företagen därmed skulle kunna behålla sin personal som därmed stod redo när konjukturen svängde upp, därmed kunde subventionen tas bort.
  Trögheten i branchen undveks därmed.

  Idag är ROT fullkomligt förstört. Du har fusket som sker inom Branchen där detta fusk ger sned konkurens. Men även att det blivit permanent gör att hela effekten med tanken är borta.
  Idag är ROT mer en skattesänkning för löntagarna än en hjälp för branchen.

  Samtidigt har du den skattemässiga felfördelningen där de med inkomster under 26500 inte kan nyttja Avdraget fullt ut. Vilket därmed egentligen ger en skattefördel för de med inkomster över 26500 kr.

  Så självklart ROT ska så fort som möjligt avvecklas.
  Detta så det blir ordning i branchen .

  Sedan att även RUT kan lika gärna gå samma väg så klart

%d bloggare gillar detta: