Den tomma ladan och överskottsmålet


Barskrapat

Under en presskonferens meddelade finansminister Magdalena Andersson att den sittande regeringen har övertagit en tom och helt utäten lada. Det finns inga möjligheter att nå överskottsmålet förräns tidigast omkring 2018. Hon sade något drastiskt att …

Det har blivit väldigt tydligt att ladan är helt tom. Det är inget dukat bord vi kommer till – det är helt avskrapat. Frågan är om ens bordet står kvar.

Det är väl knappast något okänt att statliga Konjunkturinstitutet vid ett flertal tillfällen har meddelat dem som viljat lyssna om läget i statens finanser. De har återupprepat budskapet att reformutrymmet är uttömt de kommande åren. Vill man genomföra en politik innebärande status quo av den offentliga välfärden krävs att man finansierar dessa. Vill man inte det återstår endast besparingar och minskade ambitioner på välfärdens område.

Annie Lööf och Anna Kinberg Batra tog, i anledning av Magdalenas tillkännagivande, tillfället att kritisera den nyvalda regeringen för att ”ha tappat greppet” med flera lustmordiska uttryck. Tänk så lätt det är att glömma att den regering de tidigare ingått i eller företrätt inte heller den klarade av överskottsmålet. SVT skriver i en artikel att …

Magdalena Anderssons uppgifter om tillståndet i ekonomin är inte helt nya. I Alliansens vårbudget skrev finansdepartementet att överskottsmålet tidigast kommer att nås 2018, det vill säga samma årtal som Andersson pekar mot. Det var då en dystrare prognos än den som presenterades i höstbudgeten 2013, då överskottsmålet sades vara möjligt att nå 2017.

Även om Magdalena tar i när hon använder sitt bildspråk så har hon dock en utmaning i att finansiera den kommande bdgeten. Det gäller ju då att finna de pusselbitar som gör budgeten möjlig att ta genom riksdagens mangling. Häri står väl att finna orsaken bakom den politiska oppositionens likaledes väl skarpa ordval.

Magdalena Andersson öppnar för att diskutera överskottsmålets framtida konstruktion. Hon ser anledning till att göra justeringar av den av, bland annat, demografiska skäl. Det kan finnas goda skäl att göra som finansministern önskar.

Länkar: dn.se, SVT, di.se, SvD, Ekot, di.se, dagens arena, SVT, politism, di.se, dn.se, Ekot, dn.se, Ekot, di.se, di.se, SvD, dn.se, SVT, SvD, Ekot, SvD, SvD, dagens arena, Aftonbladet ledare, SVT, di.se, SvD, Arbetet, Arbetet, Arbetet, SvD

Fler som skrivit: Ola Möller

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 14 oktober, 2014, i Politiska funderingar och märkt , , , , . Bokmärk permalänken. 3 kommentarer.

 1. Jonny Disenfeldt

  Magdalen Anderssons tal är bara genant.

  Sveriges statsskuld minskade under alliansen trots att vi gått igenom tidernas värsta globala utförskana.

  Sverige ligger i topp bland jämförbara länder vad gäller vå nationella ekonomi.

  Genant Maggan !

 2. Tarmo Lindholm

  Vad kan man förvänta sig, det börjar mera se ut som en regel än ett undantag..
  Man klarade göra slut på pengarna nästan lika effektivt som Bildt Regeringen på 90 talet..!

 3. Anonym numera.

  ”Det har blivit väldigt tydligt att ladan är helt tom. Det är inget dukat bord vi kommer till – det är helt avskrapat. Frågan är om ens bordet står kvar”

  Klämmigt sagt av Magdalena

  Detta har genomförts med ständiga skattesänkningar som till 80% har gynnat den tiondelen i Sverige som tjänar allra mest. Här kommer en del av listan:

  Jobbskatteavdrag: 83 ,0 miljarder, sänkt pensionsskatt: 5,3 miljarder, slopad förmögenhetsskatt: 7,0 miljarder, sänkt arbetsgivaravgift: 7,5 miljarder, sänkt Arbetsgivaravgift för unga: 15,6 miljarder, sänkt bolagsskatt: 16,0 miljarder, slopad statlig fastighetsskatt: 17,0 miljarder , slopad avdragsrätt för fackföreningsavgift: 4,0 miljarder, sänkt restaurangmoms: 5,3 miljarder, RUT-avdrag: 2,3 miljarder, ROT-avdrag: 14,6 miljarder

  totalt: ca 152 miljarder kronor per år varav ca 120 miljarder har gått till rikaste tiondelen i Sverige

  Det har genomförts med ständiga utförsäljningar av våra gemensamma tillgångar i form av skolor, sjukhus, vårdcentraler, äldreomsorg, apotek, Stockholm OMX, Vin & Sprit, Telia mm som oftast slumpas bort för spottstyver och sedan säljs vidare med 4-500% vinster.

  En sak är säker, sjuka, arbetslösa, de har inte fått nåt av detta.
  Så visst blev bordet skrapat. Förmodligen har man även sålt bordet och för pengarna köpt en kaffe med Bulle på ICA-Maxi för fem kronor.

%d bloggare gillar detta: