Att bygga upp Gaza


Margot Wallström har besökt den givarkonferens där omvärlden beslutar om hur man kan bidra till minska nöden i Gaza. Behoven av hjälp har ju blivit högst akut efter den militära insats som Israel genomfört. Det är förstås alldeles nödvändigt att hjälpa civilbefolkningen att återupprätta rimliga levnadsomständigheter igen.

Men viktigast är ändå att få igång samtal mellan Israel och företrädare för det palestinska folket. Den enda långsiktiga lösningen på denna konflikt är en tvåstatslösning för israeler och palestinier. Men innan det kan komma till stånd krävs att palestinierna får möjlighet att skapa en egen stat där den egna ekonomin ges möjlighet att växa.

Det är uppenbart att det finns intressen på bägge sidor som vinner på att hålla konflikten vid liv. Omvärlden kommer att behöva sätta press på dessa parter för att kunna åstadkomma långsiktiga lösningar. Omvärlden har dock varit allt för förlåtande inför staten Israels sätt att hantera konflikten. Israel är trots allt den starkare parten med de största militära resurserna och genom sitt sätt att förhindra en bättre social utveckling inom det palestinska området.

Men det vore en överdrift att påstå att Palestinas politiska ledning är ett föredöme av demokrati och mänskliga rättigheter. Men Israels sätt att hantera motsättningarna kommer knappast att förbättra situationen. Genom urskillningslös bombning och förstörelse riskerar man bara att skapa fler martyrer och personer villiga att utföra hämndaktioner. Det främjar knappast en demokratisk utveckling av det palestinska området.

Det är bra att Sverige väljer att erkänna staten Palestina. Det innebär att vi med starkare argument kan påverka Palestina i en mer demokratisk riktning samtidigt som vi tydliggör vår ståndpunkt om en tvåstatslösning.

Länkar: EkotEkotEkotEkotEkot, SvDEkot

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 13 oktober, 2014, i Politiska funderingar och märkt , , , , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

  1. Sverige har ju pumpat in miljarder i Palestina genom åren. Till vilken nytta? Pengarna tycks inte komma folket till nytta och utvecklingen går ju ständigt åt fel håll.

%d bloggare gillar detta: