Områden centrala för den svenska välfärden


Annika Strandhäll har utsetts till socialförsäkringsminister i den nyligen tillsatta regeringen. Det är ett spännande val! Samtidigt kommer det att vara en utsatt position på ett politiskt nästan minerat område.

Den borgerliga regeringen gjorde stora förändringar inom centrala delar av socialförsäkringen. Man ”reformerade” arbetslöshetsförsäkringen och sjukförsäkringen som betydelsefulla delar i sin politik för arbetslinjen. Man stramade åt regelverket för att överhuvudtaget kunna erhålla ersättning från dessa två socialförsäkringar. Detta har medfört att endast en liten minoritet av de arbetslösa erhåller erättning från arbetslöshetsförsäkringen.

De förändringar av sjukförsäkringen som syftade till att minska, det så kallade, utanförskapet har skändligen misslyckats. Idag är sjuktalen på åtminstone samma nivå som när den borgerliga alliansen tillträdde regeringsmakten efter 2006 års allmänna val. Den borgerliga regeringens insatser har gjort att socialförsäkringssystemet genererar stora överskott till statskassan. Förändringarna av socialförsäkringssystemet har i hög grad finansierat införandet av jobbskatteavdragen.

Huruvida de kombinerade reformerna av skattesystemet och socialförsäkringssystemet faktiskt har medfört fler arbetstillfällen är högeligen ifrågasatta.

De rödgröna partierna har, bland annat, gått till val på att höja ersättningarna i såväl arbetslöshets- som sjukförsäkringen. Om än det finns en majoritet för att höja ersättningen för de arbetslösa kommer det att krävas en del manövrerande för att i praktiken kunna genomföra reformerna.

Annika har som tidigare förbundsördförande för Vision hållit en hög profil i dessa frågor. Det är därför jag med vissa förhoppningar ser framåt på utvecklingen på detta politikområde. Jag hoppas att hon tillsammans med regering och röd-gröna ledamöter i riksdagen ska finna nyckeln till att genomföra de förändringar som man stridit för i valrörelsen.

Länkar: Arbetet, Arbetet

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 6 oktober, 2014, i Fackliga frågor, Socialförsäkringsfrågor och märkt , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

 1. Anonym numera.

  Man kan bara hoppas Annika Strandhäll är dels rätt person men även att hon kan göra framsteg så
  socialförsäkringarna reformeras till det bättre.

  En sak är säker i socialförsäkringsutskottet har från den borgeliga sidan endast tillsatts personer som haft hårda nypor mot de som varit i beroendeställning.

  Det har varit personer med skrämmande människosyn mot människor som likt oss övriga är av kött och blod och med känslor som vi alla människor har.

  Vem minns inte Husmark Persson Socialförsäkringsminister 2006-2010 och hennes kort sagt ljugande och dumma försvar av en socialförsäkring som idag havererat.

  Eller vem minns inte Helena Riviere ledamot i socialförsäkringsutskottet 2006-2010 som med artiklar i media visat sitt förakt för svaghet. Även i boken Bidragskulturen visar hon samma förakt mot svaga som Fredrik Reinfeldt visade i sin Bok ” Det sovande folket ” En bok som i princip gömts undan för folket att läsa.

  Efter Husmark Persson kom Ulf Kristersson att bli socialförsäkringsminister, en hårdhudad man som fortsatte samma förtryck mot svaga grupper och aldrig visat minsta tecken till empati eller reformförbättringar.

  2011 krävde en grupp läkare i ett upprop till Kristersson, att utförsäkring från Försäkringskassan borde upphöra. I februari 2012 vägrade Ulf Kristersson, att följa riksdagens beslut om hur sjukskrivnas arbetsförmåga ska prövas efter 180 dagar. Beskedet upprörde oppositionen, som menade, att han obstruerade ett riksdagsbeslut.

  Så kort sagt socialförsäkringsutskottet har bestått av tragisk samling människor tillsatta av Reinfeldt med ett enda syfte slå mot svaga grupper och så hårt som bara är möjligt, allt för att kunna plundra dessa och av detta skapa skattesänkningar för de med välordnat liv.

  Vi får hoppas vi av Annica Strandhäll får en socialförsäkringsminister som för de i beroendeställning deras talan. Men det lär inte bli lätt. Alliansens har trots allt med SD
  majoritetsstöd och inom Alliansen har sjuka, samt även arbetslösa varit en enorm kassako för skattesänkningar till de med välordnat liv.

  Eller vad sägs detta axblock av Alliansens
  politik.
  86 000 utförsäkrade
  9 000 dubbelutförsäkrade
  16 000 utförsäkrade spårlöst försvunna
  fler långtidssjuka än 2009 och antalet ökar snabbt

  Vi behöver en kraftigt reformerad sjukförsäkring där hatet mot berörda stoppas.
  Att göra sjuka, ja även arbetslösa, fattigare löser inga problem.

%d bloggare gillar detta: