Svensk politik för en planet måste skapas


Två representanter för Världsnaturfonden (WWF) konstaterar i ett debattinlägg att om hela världen skulle leva som Sverige skulle det krävas 3,7 jordklot. I den aktuella rapporten ”Living Planet Report” framkommer att Sverige klivit upp till den föga hedrande tionde platsen bland världens länder med störst negativ miljöpåverkan. Rapporten menar att det finns fyra huvudsakliga skäl till den svenska utvecklingen:

 • Konjunktursvackan har varit större i andra länder.
 • Ökade utsläpp från produktion av importerade produkter.
 • Energikrävande fordonspark.
 • Sveriges höga köttkonsumtion.

Det som förmodligen är intressantast med rapporten är hur vårt totala levnadssätt påverkar omgivningen. Det räcker inte med att se om vårt hus inom de svenska gränserna. Som konsumenter bidrar vi till ett negativt avtryck genom att handla med länder som producerar varor på miljöstörande vis. Debattörerna skriver att …

Svensk politik för en planet måste skapas både på borta- och hemmaplan. Att Sverige i vissa avseenden är ett litet land innebär inte att vad vi gör saknar betydelse. Tvärtom, i en tid när vi ser att många aktörer söker sig till mer traditionella lösningar på säkerhets- och humanitära kriser, både i det internationella samfundet och i EU, behövs tydliga röster och exempel på att mänsklighetens välstånd och välbefinnande är beroende av, inte står i strid med, en levande planet.

De hoppas att den kommande regeringen kan bidra till att Sverige på alla områden kan bli ett föredöme i dessa frågor. Sverige borde och kan göra mer för att främja en bättre utveckling. Jag hoppas att den röd-gröna regeringen sätter fokus på frågorna. Det handlar om att ställa om vår energiförsörjning och fordonspark på ett sådant sätt att vi bidrar till att minska den negativa miljöpåverkan jordens klimat.

Länkar: dn.se, SVT, dagens arena, di.se, SvD

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 1 oktober, 2014, in Politiska funderingar and tagged , , , . Bookmark the permalink. 3 kommentarer.

 1. Lars Flemström

  Ännu en miljöorganisation som har producerat ännu en alarmrapport för att behälla sina statsbidrag under ännu ett år.. Men för all del: 1) Sänk ersättningarna i a-kassan, så får arbetslösa inte råd att äta så mycket kött. 2) Genomför drastiska åtgärder så att folk inte blir så gamla. Äldre är nämligen mer frusna än yngre och föredrar en innetemparatur som är 2 – 3 grader högre än för yngre. 3) Utlös en kraftig ekonomisk kris, så att vi får en rejäl konkunktursvacka i Sverige också. 4 ) Förbjud alarmrapporter av det här slaget, så går det inte åt så mycket papper för att få dem publicerade. 5) Förbjud alla klimatmöten med ledande politiker, så minskar antalet flygresor. 6) Sätt munkavle på Gustav Fridolin, så går det inte åt så många kWh för att sända hans pladder i TV.

  Och menar du verkligen att svenskarnas miljöpåverkan ska räknas dubbelt (som man gör i den här rapporten) både vår export till andra länder och vår import från andra länder?

  Och ska vi verkligen fortsätta med den resursslösande vindkraften? Har du tänkt på att elledningarna från ett vindkraftverk måste överdimensioneras fyra – fem gånger jämfört med om samma mängd el (genomsnitt per år) produceras i ett kärnkraftverk? Vindkraften tär enormt på jordens ändliga resurser.

 2. Att påstå att Sverige är bland de värsta länderna på planeten vad gäller negativ miljöpåverkan är ju bara löjeväckande.

  Att vi i Sverige klarat den globala konjunktursvackan är plötsligt dfåligt … tur att vi får en rödgrön röra som kan ställa till det med svensk ekonomi och välfärd …

  Tydligen är Eritrea ett föredöme … de vill att vi ska leva i ett bondesamhälle. Hög välfärd ska vi absolut inte ha i dessa miljöextremisters värld ….

 3. Bara att Du tror på detta skämt, sätter Dig i en skamvrå. Din trovärdighet i andra frågor blir ju lika med noll.

%d bloggare gillar detta: