En kommande regeringsbildare


Regeringsbildare

Regeringsbildare

Det blir en intressant vecka som startar idag. Under måndagen kommer den nyvalda Riksdagen att välja talman och tre vice talmän. På torsdag kommer det svenska parlamentet att välja statsminister. Allt tyder på att Stefan Löfven kommer att få det uppdraget. På fredag avser han att presentera sin regeringsförklaring och regering.

Enligt Stefan går samtalen väl med den kommande regeringspartnern Miljöpartiet. Det sägs, i och för sig, att man inte är överens om vem som ska ta utbildningsministerposten. Miljöpartiet aspirerar på den posten samtidigt som socialdemokraterna gärna skulle vilja tillsätta en kandidat.

Socialdemokraterna har ju kommit att bli det parti med störst förtroende i utbildningsfrågorna. Troligen blir det ändå som så att Miljöpartiet kommer att få utse ansvarig minister. Socialdemokraterna kommer ju att få tillträda ett antal tunga som symbolviktiga positioner i regeringen. Det går ju inte att enbart presentera Miljöpartiet med överblivna brödsmulor när man fördelat statsrådsposterna.

Sedan börjar arbetet med att baxa en statsbudget genom Riksdagen. Det ska ske utan aktivt beroende av sverigedemokrater och slikt folk. Formeln bygger på att Vänsterpartiet inte fäller den röd-gröna budgeten för att i stället få en majoritet för en borgerlig budget som får SD:s stöd.

Jag förmodar att man i samtalen med V presenterar formuleringar som är vägda på guldvåg. För det är ju klart att vänstern inte enbart önskar vara passivt röstboskap suktande att få inträda i Rosenbads varma kammare.

Länkar: dn.se, di.se, dagens arena, SvD, vlt, Ekot, ekuriren, dn.se

Fler som skrivit: Johan Westerholm, Ulf Bjereld, Johan Westerholm, Roger Jönsson

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 29 september, 2014, in Politiska funderingar and tagged , , . Bookmark the permalink. 2 kommentarer.

 1. Verkar som vänsterpartiet kommer att få köpa ner sig på ett beklämmande sätt.
  Allt för att inte en borgelig budget ska gå igenom.

  tror man ska vara försiktig kalla SD för slikt folk.

  Många har av en anledning röstat på SD. och dessa är 13%
  Man hör tongångarna i samhället och det är dags att alla tar tag varför
  SD fick så många röster.

  Jag blir beklämd över att man inte lyssnar på folket från de etablerade partrierna.
  Som de etablerade partierna beter sig kan SD bli otäckt stora.

  Så ta tag i problemet innan det är för sent.

  • Vänsterpartisterna är och förblir ”lame ducks” som agerar röstboskap, de har ingen som helst möjlighet att störa S+Mp. De kan gnälla liye men de får gå med svansen mellan benen som vanligt.

   S+Mp kommer att tvingas driva en politik som accepteras av alliansen (om inte S vill luta på SD).

   Alla partier borde ha tagit den berättigade kritiken mot en katastrofal omfattning av arbetslöshetsinvandring på allvar. Nu är som sagt risken mycket stor att SD kommer att få en så stor andel av rösterna att de 2018 eller 2022 kommer att bli ett dominerande parti i riksdagen.

   Då kan SD genomdriva mycket långgående åtgärder och att döma av hur dagens riksdagsmajoritet ser på saken så kommer det tyvärr att behövas.

%d bloggare gillar detta: