Så får kvinnor lägre inkomst och pension


Delegationen för jämställdhet i arbetslivet presenterade under gårdagen en rapport som visar att både kvinnor och män är föräldralediga fler dagar än vad de tar ut som föräldrapenning. Men det är fortfarande kvinnor som tar ut lejonparten av ledigheten för att vara hemma med sitt/sina barn. Männen tar ut omkring 25 % av ledigheten för att vara hemma med sitt/sina barn. Det sägs i rapporteringen att …

Mammorna var i snitt lediga drygt 13 månader fram till att barnet fyllde två år men, de tog ut ersättning för 9, 5 månader. Papporna var hemma 3, 5 månader i snitt, och tog ut ersättning för två månader.

Rapporten visar vidare en ganska stor skillnad i hur man tar ut ledigheten. Det är framför allt de med högre inkomster som kan vara ledig längre tid än vad de tar ut som föräldrapenning. Följande fakta presenteras:

 • Både mammans och pappans inkomst spelar roll för hur länge föräldrarna är hemma,
 • Medelinkomsttagare tar ut mest föräldrapenning och är hemma längst,
 • I låginkomsthushåll tar mamman ut många dagar koncentrerat, i en kortare ledighet,
 • I höginkomsthushålltar mamman ut få dagar, men sprider ut dem till en längre föräldraledighet,
 • När mamman har hög inkomst tar pappan ut både fler dagar och längre ledighet, samt
 • Både mammor och pappor tar ut mer föräldrapenning om de arbetar i offentlig sektor och om de får extra föräldralön från arbetsgivaren.

Anna Hedborg menar att eftersom det fortfarande är kvinnor som är hemma längst med sina barn får de lägre inomster som framtida pension.

Det är tydligt att kvinnor är hemma längre med sina barn både för att det finns större förväntningar på det och därför att de i högre grad har en lägre inkomst än männen. Denna cirkel av bekräftelser kan brytas genom att dela upp föräldraledigheten mellan föräldrarna på ett bättre sätt. Ett första steg är ju att minst tre månader ska tas ut av männen/papporna. En sådan förändring av lagstiftningen borde innebära att männen tar ut mer av föräldraledigheten.

Länkar: Ekot, Ekot, dagens arena, dn.se, Arbetet, Arbetet, dn.se

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 26 september, 2014, i Jämställdhet, Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. 4 kommentarer.

 1. Jämställdhet har 21014 inget att göra med antalet uttagna FL-dagar. Det är fel att lägga sig i hur familjerna skall få ihop sitt pussel. Varför skall deras val underkännas av politiker? Varför skulle de veta bäst vad som är bäst för enskilda familjer? Skärpning, tack!

  Kom ihåg: Alva Myrdal har varit död nu i 30 år. RIP. Den sociala ingenjörskonstens tid är förbi. Det är dags för alla inklusive politiker att inse detta.

 2. I övrigt … är det inte SAMMA Anna Hedborg i JA som ville en gång föreslå att avräkna privata pensionssparanden mot det offentliga, … i jämställdhetens stora namn? Man kan göra vilka dumheter som helst bara man hänvisar till jämställdhet.

 3. Jag är övertygad om att det bara är en tidsfråga innan sådana somm Hedborg kräver obligatorisk hormonbehandling och DNA-manipulation så att alla fäder ska kunna få bröst med amningsbar mjölk….

 4. I en galen marknadsekonomi kan vad som helst dyka upp. Marknadsekonomins
  giriga grund är galen
  Sådant vi sett utspelas på Påskön. d.v.s när skogen tog slut kunde man inte bygga båtar för att fiska. Kort sagt man skar av den gren man satt på.

  D.v.s där marknaden för penninggirighet lätt kan förstöra vår Jord.
  Dock ska framhållas. Kvinnor är de som nu håller på knäcka manlighetens dominans.
  Kvinnorna är kort sagt på gång.
  Tror dessutom Kvinnor kan skapa en bättre värld.

%d bloggare gillar detta: