Upplevelsen av att vara lämnad utanför


TV-programmet Agenda sände igår kväl en intervju med den tidigare ordföranden för det socialdemokratiska partiet, Göran Persson. Han fick i intervjun ge uttryck för sin analys av valresultatet. Förenklat handlar det om en kombination av en känsla av ökad (ska vi kalla det) utanförskap och en brist på ideologiska skillnader.

Göran menar att partierna av rädsla för att sticka ut lagt sig väldigt nära varandras åsikter – ofta kallat triangulering. Göran Persson säger att …

Jag tror SD:s framgångar också delvis beror på den triangulering, den strävan efter att inte ta risk i politiken, att inte visa skillnader, som Moderaterna införde och som Socialdemokraterna har tagit efter. Man ligger så nära varandra. Då blir det på något sätt så att när man är arg och uppgiven så finns inget annat protestuttryck.

Det ligger mycket i det som Göran uttrycker. Politiken har onekligen blivit mer präglat av taktiska överväganden och av att formulera sina budskap så att man inte stöter sig med opinionen. Det finns förstås fortfarande grundläggande skiljelinjer mellan partierna.

Då partierna inte på samma sätt är de folkrörelser de en gång var ökar betydelsen av TV-mediet. För de som inte är djupt politiskt intresserade har dock denna utvecklig inte gjort det enklare att tränga in i de skillnader som finns mellan partierna. TV-debatterna stimulerar till slagkraftiga men ytliga argument i de politiska debatterna.

Fortfarande är det personliga mötet mellan politiskt engagerade och människor det effektivaste sättet att stimulera den politiska utvecklingen. Det gäller att möta människor och att fånga deras engagemang och åsikter genom politiska förslag och initiativ. I det parlamentariska läge som nu råder delar jag den ståndpunkt som Eric Sundström uttrycker i det följande …

En återgång till den politiska kultur som Sverige hade innan blockpolitikens intåg framstår därför som en alarmerande nödvändighet. En situation där SD är tredje största parti kräver den berövade blandningen av pragmatism över blockgränsen under mandatperioden – och stenhård fajt mellan höger och vänster i valtider.

Länkar: SVT, dn.se, dagens arena, SvD, Aftonbladet ledare, Arbetet

Fler som skrivit: Informationstjänsten, Jimmy Jansson, Mario Matteoni, Badlands Hyena, Ulf Bjereld

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 22 september, 2014, i Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

 1. T ycker Göran P är en fantastisk talare.
  Självklart hade han rätt i sin analys.

  Göran Persson anser bland annat att det finns ett missnöje alltifrån att man ”lider av dålig mobiltäckning på landsbygden, med tåg som inte går, pensioner som är för låga, jobb som försvinner, ungdomar som flyttar och jordbruk som läggs ner.”

  I stället för att driva en stenhård oppositionspolitik mot orättvis pensionärsbeskattning, försämrad a-kassa och sviktande välfärd, upprepade s-ledningen med näst intill papegojans envishet kritiken mot budgetunderskott och skattesänkningar, som man sedan inte var beredd att ta tillbaka.

  Kort sagt vad dillade sossarna om?

  Förutom det Göran P nämnde skulle jag vilja påstå
  personalen inom det offentliga känner sig pressade.
  De ska lära ex en utlandsinkommande jobbet .
  Kanske på ett äldreboende de kan självklart inte språket flytande.
  Detta påverkar både personalen och patienterna negativt.

  Samtidigt har vi sjuka, arbetslösa, som i sina åtgärdssysslor eller i FASerna.
  har dessa utlandsinkommande som de ska ta hand om.
  Svaga grupper ska ta hand om svaga grupper.
  Medan berikade grupper smiter från allt och enbart utnyttjar det till
  ex: skattesänkningar.

  Motsatsen till detta finns hos företag som ser billigare arbetskraft välla in vilket sänker
  låglönerna samtidigt så har vi RUT-tjänster där övervägande utlandsinkommande jobbar, jobbar för billig peng dessutom. Detta medan vvälavlönade får göra fina avdrag medan dessa som jobbar med detta har för låg lön för att kunna nyttja en RUT-tjänst .
  Gränsen för fullt avdrag går nämligen vid 26500 kr/ mån.

  Så att SD gått framåt är inget förvånande. Folk tycker saker är fel.
  Men ser ingen hjälp från Vänstersidans politik heller.
  t.o.m vänsterpartiet som normalt är ett parti dit de med missnöje
  mot välfärdspolitiken röstar . Men även de fick dålig framgång.

  Nåt har gått oerhört fel med Sverige.
  Vi kommer se i framtiden ett velande i röstförfarandet.
  allt mycket väl uttänkt och skapat av den enorma nylivberalisering vi sett under 8 år.

  Där hövdingen för detta nu smiter köksvägen
  när avslöjandena kommer.

%d bloggare gillar detta: