Arbetsförmedlingen – en vänthall för arbetslösa


Vänthallen

Igår kväll såg jag ett program som SVT producerat – ”Vägen till Fas3”. Programmet berättar hur Arbetsförmedlingen fungerar idag. Det jag såg gjorde mig bedrövad och nedstämd. Programmet ger en bild av en dysfunktionell statlig myndighet som inte längre klarar av sitt arbete. Programmets slutsats var att Arbetsförmedlingen har blivit till en arbetslösas vänthall på att bli klassad som långtidsarbetslös.

Som nyligen arbetslös har du inget att vänta av insatser från Arbetsförmedlingen. Först efter något år har du möjlighet av att få ta del av de åtgärder som myndigheten har att erbjuda. I flera fall får du delta i ”jobbsökaraktiviteter medelst coachning” vid flera tillfällen. Allt fler passerar de första faserna i arbetslöshetsperioden utan att få all det stöd som man har rätt till innan man hamnar i den tredje fasen (sysselsättningsfasen). Anders Forslund, professor vid forskningsinstitutet IFAU, säger att …

En del hamnar där säkert bara som en serie olyckliga omständigheter, det är personer som har haft otur tillräckligt många gånger i rad.

I programmet berättas om hur handläggare på Arbetsförmedlingen varnar arbetslösa för att hamna i den tredje fasen. Sysselsättningsfasen är ju inte konstruerad för att hjälpa människor att komma närmare arbete – den ska enbart hålla arbetslösa sysselsatta.

Det är den tidigare borgerliga regeringen som är ansvarig för denna arbetsmarknadspolitiska åtgärd. De är även i hög grad ansvariga för införandet av all den sköns kontanstöd som arbetsgivare kan få för att anställa eller sysselsätta arbetslösa. Anders Forslund bedömer att dessa typer av anställningar trycker undan ett ordinarie arbete för varje kontantsubventionerat. Antalet personer med denna typ av anställning har på åtta år fördubblats till omkring 180.000. Arbeten som i många fall försvinner när stödet försvinner.

Till detta kommer att antalet handläggare på Arbetsförmedlingen med fler än 300 ”klienter” har fördubblats. Allt mindre av arbetstiden läggs på att träffa arbetslösa och arbetsgivare. Allt mer av arbetstiden läggs på kontroll av de arbetslösa och för dokumentation. Det blir som om Arbetsförmedlingen hanterar de arbetslösa enligt ”löpande-band-princip” för att i någon mån hinna med.

Hur har det blivit så här?

Genom politiska beslut förstås! Det är den borgerliga regeringen som har viljat få denna utveckling av Arbetsförmedlingen och av arbetsmarknadspolitiken.

Det innebär förstås att man genom politiska beslut kan förändra arbetsmarknadspolitiken och de verktyg och uppdrag som Arbetsförmedlingen ska ha. I programmet föreslog ett par handläggare att man ska borde ”vända på kuttingen”. Med det menade de att man ska sätta in åtgärder mycket tidigare. Även nyblivna arbetslösa behöver ibland stöd. Det kan handla om korta utbildningar som gör att de snabbare kan få ett arbete igen.

Det kan handla om andra åtgärder som gör att arbetslösa inte ska behöva vänta i ett år innan de kan komma ifråga för stöd och insatser. På så sätt kan man förhindra att fylla på skaran av långgtidsarbetslösa.

Jag hoppas att den kommande regeringen kan finna formler för att reformera Arbetsförmedlingen och arbetsmarknadspolitiken på så sätt att myndigheten blir till vad namnet säger att den ska vara.

Länkar: SVT, SVT, SVT

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 22 september, 2014, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 3 kommentarer.

 1. Ja, att inte ens ett Riksdagsbeslut bet på Fas:3 borttagandet 2011 är ju märkligt…!?
  Men det ”kanske” blir möjligt nu när Moderaterna har lämnat in, men jag tvivlar…

  Det kanske är på sin plats med ett Nyval, så att det kanske blir ett riktigt Maktskifte som folket ville, det var väl detta som var meningen också, om man ser Valresultatet på Alliansen.

  • Tarmo

   ”så att det kanske blir ett riktigt Maktskifte som folket ville”

   De rödgröna gick fram 0.01%, knappast en indikation på önskan om röd politik …

 2. ”Arbetsförmedlingen – en vänthall för arbetslösa”
  Det är inte enbart Arbetsförmedling som blivit en vänthall.

  Idag ligger Försäkringskassan nere. Datorhaveri sägs det.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19574758.ab

  Citat:

  ”Både kunderna som försöker logga in och de anställdas intranät och handläggningssystem är drabbade, så handläggarna runt om i landet kan inte heller arbeta.
  – Om man ringer kan man inte få hjälp med sitt eget ärende, men vi kan svara på generella frågor, säger Helena Esscher.
  En anställd på Försäkringskassan berättar att jättemyndighetens krisledningsgrupp har sammankallats.
  – Det gick ganska fort från normalt läge till kod röd. Vad jag hört så beror det på en serverkrasch i Sundsvall, säger han.
  Vid lunchtid fick de anställda veta att problemet inte kommer vara löst före klockan 17.”

  So what!!! Haveri drabbar även de som utförsäkras. De får absolut inte en krona till
  av a-kassan eller om det gäller sjuka , från Försäkringskassan.

  Så vad ska man säga. Låt det krascha, bara bra om fler drabbas.
  Då kanske det blir nån ordning på både Regering, arbetsförmedling , Försäkringskassa.

  Haveri och kaos var det Reinfeldt och hans regering eftersträvade.-
  Nyliberalism i ett nötskal.

%d bloggare gillar detta: