Ska den nya regeringen använda sig av alliansens budgetförslag?


Daniel Tarschys

Daniel Tarschys, tidigare riksdagsledamot för Folkpartiet, föreslår i ett debattinlägg att en tillträdande regering ska acceptera den tidigare regeringens förslag till statsbudget.

Hans poäng ligger i att en tillträdande regering, åtminstone vid ett politiskt skifte, får väldigt liten tid att arbeta fram ett välarbetat budgetförslag med alla underlag och dokument. Daniel har ju förstås en poäng i detta. Riksdagen kommer ju att tillträda endast några veckor efter valdagen. Då ska ju snart den valde statsministern presentera sina tankar om det kommande verksamhetsåret. Daniel undrar varför …

… har vi så korta avstånd mellan val och budgetbeslut? Varför denna press på en ny regering? Det beror på en två decennier gammal reform.  Länge hade Sverige som många andra länder ett så kallat brutet budgetår, från sommar till sommar. Det var en ordning med rötter i det gamla bondesamhället. När skörden var inne visste man vad som fanns i ladorna för det kommande året. Men detta brutna budgetår blev med tiden allt svårare att hantera i en ekonomi där alla andra planerade från januari till december: kommuner, företag, organisationer. Därför enades partierna i början av 1990-talet om en övergång till kalenderårsbudget även för staten.

Samtidigt finns det ju en finess i att en tillträdande regering vill sätta sitt märke på politiken så fort som möjligt. Den borgerliga regering som tillträdde efter valet 2006 hade ju ingen större lust att vänta i ett helt år för att kunna implementera sin politik. De röd-gröna partierna vill ju också kunna genomföra sin politik omgående. Det är ju detta de gick till val på och vad som väljarna önskar.

Daniel Tarschys har ju onekligen en poäng i sin argumentation. Det kommer säkert att ta litet mer tid för en kommande regering att först formera sig och sedan formulera ett förslag till statsbudget som har förutsättningar att vinna majoritetens gillande. Det finns väl därför all anledning att fundera över detta inför kommande val. Med allt fler partier i parlamentet kommer säkert regeringsbildningen att bli allt mer komplicerad.

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 18 september, 2014, in Politiska funderingar and tagged , , , . Bookmark the permalink. 3 kommentarer.

 1. ”att en tillträdande regering ska acceptera den tidigare regeringens förslag till statsbudget.”

  Så kan man ju inte göra. Folkets demokratiska val blev ju inte så.
  Alltså är den varianten fullkomligt utesluten.

  Dessutom pekade mycket långt i förväg att en sådan här situation skulle uppstå.

  Kort om tid finns i massor yrkesområden.
  Inte minst inom vården. men även inom Industrin, byggverksamhet o.s.v
  Det är övertid och högre tempo som krävs för att hinna i tid.

  Kan de så får faktiskt även politiker få händerna ur byxfickorna och
  jobba på lite.
  Demokratin ska följas
  Thats it!

 2. Våra riksdagspolitiker är extremt välbetalda så det är inte för mycket begärt att de ordnar fram en statsbudget på den tid som finns till hands. Finns inga andra yrken idag där man kan dra fötterna efter sig så varför som välbetald politiker i riksdagen. Är illa nog med att de flesta i riksdagen är helt anonyma för väljarna och knappt bryr sig om att närvara.

%d bloggare gillar detta: