Hur samarbetsvilligt är Alliansen?


Gardell tar det med ro

Ett par av de rikstäckande tidningarna har sonderat bemärkta personers, inom närlingslivet, uppfattning om det parlamentariska läget. Enligt tidningarna förväntar man sig att partier från borgerligheten tar sitt ansvar för att åstadkomma parlamentariskt lugn. Christer Gardell säger, som exempel, att …

Jag utgår från att det blir ett samarbete. Ser man till politiken är det egentligen inte någon jättestor skillnad. I det stora hela ska det inte vara något problem att jobba ihop. Det är klart att det finns några frågor där man inte är överens och det återstår att se hur samarbetsvillig Alliansen är. Men ska man få en politik som fungerar bygger det på samarbete. Väljer man den andra vägen går det helt enkelt inte.

Socialdemokraterna har ju en viss vana att agera som minoritetsregering. Det nya denna gång är ju att man (troligen) ska göra det tillsammans med en annan part – Miljöpartiet. Det kommer knappast att bli en regering med inslag från något eller ett par partier från den förutvarande borgerliga regeringen. Men det kommer att krävas blocköverskridande uppgörelser för att undvika att göra sig beroende av SD:s röster.

Det kommer självklart att ligga på den kommande regeringen att utforma förslagen på ett sådant sätt att den kan vinna stöd av riksdagens majoritet. På det sättet är det ju enklare att sitta i opposition. Det är onekligen lättare att säga ”nej, nej, nej” till de förslag man inte delar. Det kommer att krävas kompromisser såväl till höger som vänster.

Det kommer säkert inte att vara lätt att föra politik de kommande fyra åren. Men det det finns många frågor där valrörelsen visat på möjligheter att finna breda politiska lösningar.

Länkar: di.se, SvD, dn.se, dagens arena, di.se, Ekot, SvD, dn.se, SvD, Ekot, SvD, dn.se, Aftonbladet ledare, di.se, dn.se, dagens arena, di.se, SvD, SvD, SvD, di.se, Ekot, Aftonbladet debatt, Aftonbladet debatt

Fler som skrivit: Helle Klein, Johan Westerholm, Badlands Hyena, Peter Johansson, Sjätte Mannen, Markus Mattila

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 17 september, 2014, i Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 5 kommentarer.

 1. Jag tror Löfven är precis rätt man i detta läge.
  Van förhandla och konsekvent i sitt sätt agera verkar det som.

  Frågan är om folket förstår det?
  Utan tar de politiska besluten som om det vore
  sossarnas fel när det inte blir som tänkt.

  Folkmassan består av oerhört många politiska ”stolpskott”.
  och dessa kan ställa till vilken politik som helst i
  nästa val.

  • Jonny Disenfeldt

   Det enda rätta är nyval alternativt en fortsatt alliansregering.

   M+C+Fp+Kd är större än S+Mp, alliansen är redan samtrimmade och har en gemensam färdig budget samt 8 års regeringserfarenhet bakom sig.

   En sådan minoritetsregering kan söka stöd hos både Mp och/eller S i olika frågor. SD täcker upp stöd i många andra frågor. Detta ger en betydligt stabilare regering än en S+Mp som redan i sig har stora sprickor mellan sig.

 2. Det är mycket enkelt vad S ska släppa; den reaktionära och onaturliga alliansen med mp är vad som hindrar överenskommelser med realistiska partier. Att komma arm i arm med mp till förhandlingar med andra är att komma helt uppbunden till en vansinnig energipolitik som ingen kan förhandla om. Alliansen med mp är industriarbetar-fientlig.

 3. Jag tror?? SD inte vågar skapa en situation där Nyval blir följden.
  Frågan de måste ställa sig: -Vinner vi fler röster på ett Nyval?
  De kommer i första skedet först
  ”hota” om olika saker. Senaste nytt. Är ju om talmanspost i.o.m de är tredje största parti.

  Jag tror folket på ett mer bildat sätt nu efter valet förstår
  vad som blev av detta val.

  Därmed kanske folket vid ett Nyval väljer en stabilare variant där
  sossarna får än mer röster än de fick vid ordinarie val.
  Reinfeldt , Borg är ju numera borträknade och då blir nyval en helt ny situation.

  Man kan kort sagt säga. Tron vad ett nyval skulle ge, är vad inte minst SD har att utgå ifrån.

  Skulle inte förvåna om det kommer opinonsundersökningar med frågan.
  -Vad skulle du rösta på om Nyval skulle ske?

 4. Att notera.
  Demoskops senaste undersökning visar detta:

  Citat:
  ”Populäraste alternativet när Demoskop frågar väljarna om önskeregering är Socialdemokraterna tillsammans med både Miljöpartiet och Vänsterpartiet. 38 procent av de rödgröna väljarna vill ha det så, och 21 procent av samtliga väljare. Bara åtta procent av de rödgröna väljarna är nöjda med en regering som består enbart av S och MP.”

  sagt om Nyval och SD kan man läsa följande.

  Citat:

  ”Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tror att ett nyval främst skulle kunna gynna Sverigedemokraterna.
  – De etablerade partierna hinner inte lägga fram några förslag som skulle kunna leda till att de som gått till SD känner ny framtidstro inom något annat parti. I stället kan SD säga att de andra har misslyckats och presentera sig själva som stabila genom att glida på sin framgångsvåg, säger han.

  Det som talar emot Sverigedemokraterna vid ett nyval är, enligt Hinnfors, om väljarna i stället väljer att gå tillbaka till det de röstade på innan de gick över till Sverigedemokraterna, vilket till störst del är Socialdemokraterna och Moderaterna.
  – Det finns så klart de som röstat på SD som inte är intresserade av regeringskaos, som alltså kan ändra sig vid nyval. Men jag tror ändå att SD som har mest att vinna på detta. Det beror lite på hur de spelar sina kort. Om de till exempel visar tecken på statsmannaskap nu kan de ha mycket att vinna.”

  Citat:

  ”Jenny Madstam, statsvetare verksam som universitetslektor vid Stockholms universitet, tror, till skillnad från Hinnfors, att det snarare är något av regeringspartierna som skulle vinna mest på nyval.
  – Socialdemokraterna eller möjligtvis Moderaterna. Problemet är att inget av de partierna gjort ett bra val. Därför skulle det vara väldigt riskabelt. Det största problemet med ett nyval är att det skulle bli ett lägre valdeltagande och då i sig väcks ju problemet: vad är det för folkvilja som kommer fram egentligen?”

%d bloggare gillar detta: