Barn i fel skola riskerar sina livchanser


För några dagar sedan rapporterade SVT om en undersökning från Skolverket. Den visar att andelen elever som inte fått godkänt i nionde klass har slagit nya rekord. 13,1 % av eleverna i nionde klass klarade inte sin behörighet till gymnasieskolan. Resultatet gäller de elever som lämnade grundskolan i våras.

Det som är särskilt alarmerande med resultaten är att skillnaderna är väldigt stora mellan olika skolor. Som det skrivs i artikeln

Barn till högutbildade föräldrar har alltid klarat sig bättre i skolan. Samma mönster finns i de flesta skolsystem i hela världen. Men skillnaderna i Sverige ökar, trots att kraven på likvärdighet anses så viktig i skollagen.

Bland barn till akademiker är det bara 5 procent som inte klarar gymnasiebehörighet. Har föräldrarna bara gymnasieutbildning ökar andelen barn till 15 procent, och bland barn till lågutbildade, är det hela 42 procent som inte får godkänt slutbetyg när de slutar nionde klass. Den siffran har enligt statistiken ökat med 25 procent sen 2005.

Det som ändå är positivt med denna undersökning är att den etniska bakgrunden har mindre betydelse än klassbakgrunden.

Skolverkets undersökning verkar bekräfta tidigare undersökningar. Den klassmässiga bakgrunden får allt ökad betydelse för hur olika elever ska lyckas. Barn som kommer från hem där föräldrarna har akademikerbakgrund är de som klarar sig allra bäst.

Resultaten från Skolverket kan inte anses som något annat än ett rejält misslyckande. Det är fruktansvärt att så många barn som kommer från lågutbildade familjer får så låga resultat efter de nio första åren i skolan. Det är samma ungdomar som kommer att ha svårast att få arbete till goda villkor.

Den borgerliga regeringen väljer att se detta misslyckande som att vissa elever väljer bort högre betyg och saknar vissa talanger. De säger att de minsann inte vill ”tvinga” dessa elever att genomgå fullständig gymnasieutbildning. De skapar en skola som effektivt kommer att minska möjligheten till ”klassresor”.

En sådan inställning kan aldrig vara ett ideal för socialdemokraterna. Det är klart att skolan är betydelsefull för hur människor förmår skapa sitt framtida liv. Då kan vi inte ha en skola som ger upp i förtid när det gäller några barn och ungdomar. Det gäller att förutsätta att alla elever vill lärande och att ge alla de förutsättningar som de behöver. Det var därför som socialdemokratin en gång i tiden drev igenom enhetsskolan.

Utmaningen idag handlar om hur vi åter kan skapa likvärdiga möjligheter för alla elever i en skolvärld där elever/familjer väljer vilken skola de önskar gå i och där vinst, snarare än elevers kunskapsutveckling, har blivit drivkraften för många utbildningsföretag.

Den ansvarige ministern vägrar trots åtta års regeringsinnehav ta något som helst ansvar för denna utveckling. Det är både skamligt som ett hån mot skolvärlden att Jan Björklund så enkelt tillåts undandra sig ansvar för den utveckling som vi ser i dagens svenska skola.

Ska man skratta eller gråta över Folkpartiets valfilm?

Länkar: SVT, dn.se, SvD, SVT, di.se, Aftonbladet, SvD, SVT, Aftonbladet kultur

Fler som skrivit: Alliansfritt Sverige, Martin Moberg, Martin Moberg, Roger Jönsson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 10 september, 2014, i Politiska funderingar, Utbildningspolitik och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 4 kommentarer.

 1. Ett skolsystem där alla klarar gymnasiebehörighet.
  Ett skolsystem där alla klarar universitets/högskolebehörighet.

  Det är ett skolsystem där kraven är på tok för lågt ställda.

 2. Det fria skolvalet är ett gissel.
  Det segregerar människor. Det delar upp barn i två eller flera grupper tidigt i livet där sedan hänsynen till varann försvinner. Bort med fria skolvalet och sätt barnen i den skola som är närmast. Det blir billigast för staten och det blir även förhoppningsvis mest blandat och med mest gemenskap.
  skapa jobb genom att införa vakter så mobbing helt försvinner. Pengar finns det handlar bara om fördelning.
  Detta evighetsmaskineri som högern håller på med att spar, spara, och spara för att av det ge skattesänkningar för en överhet måste sättas stopp för.
  Istället bör denna övergödda grupp straffbeskattas. gärna så de försvinner från Landet.

  Dessutom är det så att främst Moderaterna vill helt enkelt inte alla ska få samma chans.
  Man vill den starke ska få möjlighet bli ännu starkare .
  På bekostnad av att den svage trycks ner ännu mer.

  Så sker inom marknadsekonomin så sker inom högerns lögnaktiga politik.
  Det skedde 2006 när man smutskastade sjuka, arbetslösa och talade om massarbetslöshet.
  Idag är den massarbetslösheten bestående och det ska vara så. annars förstörs
  inflation och låga räntor.

  Högerns mål är idividualism och egoism.
  Medan åtminstone jag tror på gemenskap.
  Gemenskap där man möter sociala trevliga människor är väl det bästa som finns.

  Alltså tycker jag att Socialdemokraterna vänstern borde sjunga låten
  ”ju mer vi är tillsammans ju gladare vi blir. ”

  Detta gäller även skolan. Bort med frihet, frihet nyttjas av den starke på bekostnad av den svage.
  Riktig frihet nås när vi alla är tillsammans oavsett förmåga, kunskap. o.s.v.

  • Diktaturens kreatur har talat och vill ha bort frihet…
   De som arbetar skaenligt denne straffbeskattas och helst ska de med högsta lönerna lämna landet.

   Är man född i Rosengård ska man med den logiken gå i skola i Rosengård, är man född på Östermalm så gäller Östermalms skolor. Tala om segregering.

   Nej, istället ska de som vill kunna söka sig till den skola som passar deras individuella behov.

   Massarbetslösheten var ju ännu högre under förra S.-regeringen vad jag vet, du måste räkna med nästan 200 000 förtidspensionerade som slängdes ut i utanförskap för att putsa siffrorna. Då var det en god global ekonomi som rådde, trots det så var situationen i Sverige så katastrofal under de röda…

   Arbetslösa kan göra samhällstjänst till exempel som skolvakter. Det kostar oerhört lite i form av t.ex fria måltider och ersättning för resor (månadskort).

 3. Självklart vill en vettig människa ha bort den frihet som idag gäller.
  Nämligen frihet på svagas bekostnad.

  Självklart är det bra om högt avlönade lämnar landet och
  tar sin egoism med sig. Det ger ju jobb till fler till lägre jämlikare lön
  som av det håller nere inflation , ränta .

  ”Är man född i Rosengård ska man med den logiken gå i skola i Rosengård, är man född på Östermalm så gäller Östermalms skolor. Tala om segregering.”

  Nu förstod du inte, självklart ska därmed skolan finns mitt emellan dessa
  orter så blandning uppstår. Att Östermalmsbarnen ska få fritt skolval och samla sig med övriga överklassungar blir fel. Precis lika fel som underklassen ungar ska vara på ett ställe.

  Det viktiga är inte det fria skolvalet utan att gemenskap mellan
  barn med olika bakgrund samsas i samma skola.

  Själv åkte jag fem mil med Buss för att gå i en skola i en ort.
  Andra åkte buss från andra mindre samhällen till samma skola.
  Av oss blev det folk., men vad blev av alla egoistiska Stockholmare som enbart
  ser ner på andra människor och ska ha sin egen gräddfil och frihet.

  ”Massarbetslösheten var ju ännu högre under förra S.-regeringen vad jag vet,”
  Så var det inte alls. Högern har högre arbetslöshet nu än när den svaga sosseregimen lämnade över. Ändå var det just det Reinfeldt skulle bekämpa. Nu vill han inte ens tala om arbetslöshet utan sysselsättning istället.

  Det vill säga det de på Timbro, skattebetalarnas förening, Svenskt näringsliv och de i FAS-3 sysslar med. Jobb och riktigt arbete hånar han.
  De som är sjuksköterskor, Lärare, golvläggare, Byggnadsarbetare o.s.v

  Förtidspensionering handlar om respekt och humanitet. Utförsäkring av dessa handlar om att driva människor till självmord. Självklart ska vi ha en sjukförsäkring där människor som bevisligen är chanslösa på arbetsmarknaden pensioneras. Det hör till ett Välfärdssamhälles självklarheter.
  Återinför förtidspensionering och höj ersättningarna för dessa.

  När inflation och ränta ska hållas låga för att är det viktigt att de som kan och vill sla få jobb. medan de som är sjuka, och svårplacerade på arbetsmarknaden ska tillhöra jämviktsarbetslösheten.
  Ge dessa skäliga försäkringar istället . Gynnar alla.
  Fatta det.

  ”Arbetslösa kan göra samhällstjänst till exempel som skolvakter. Det kostar oerhört lite i form av t.ex fria måltider och ersättning för resor (månadskort).”

  Egentligen borde inte Arbetslösa göra nåt. Gör de nåt så tar de jobb som normalt skulle gett avtalsenlig lön.
  Arbetslösa ska utföra ovan nämda då arbetsgivaren är beredd betala avtalsenlig lön
  eller avtalsenlig lön och utbildning ingår.

  Har aldrig fattat varför arbetslösa ska jobba, arbetslöshet är ett tillstånd
  där man söker jobb med avtalsenliga löner. då är det att likställa med svartjobb om avtalsenlig lön inte ges.

  Det där är nåt som både Sossesidan och Blådårarna bryter mot.

%d bloggare gillar detta: