Med ögon öppna inför framtiden


På språng

Igår presenterade Socialdemokraterna sitt valmanifest ”Kära framtid”. Valmanifestet innehåller reformvilja som motsvarar satsningar på 40 miljarder kronor. De huvudsakliga satsningarna på framtiden handlar i grunden om två nära sammanhängande frågor – skolan och arbetsmarknaden.

Socialdemokraterna har under ett par år satsat stor möda på att profilera sig inom utbildningspolitiken. Det handlar både om att partiet vill återta initiativet i en fråga som länge var en viktig profilfråga. Utbildningspolitiken var fundamental för att kunna höja hela den svenska befolkningen till bättre villkor och fler livsmöjligheter. Sedan handlar det förstås också om att den borgerliga utbildningspolitiken till stora delar synes ha misslyckats.

Det finns många signaler om att i dagens svenska skola visar det sig vara viktigare från vilka miljöer man kommer ifrån. Ungdomar som kommer från fattiga och studieovana miljöer har det svårare. Det är också dessa ungdomar som sedan får det allra svårast på den arbetsmarknad som växer fram. Därför blir det så viktigt att tidigt fånga upp de ungdomar/elever som hamnar efter. Onekligen är det betydelsefullt att ha mindre klasser i de tidiga årskurserna för att lättare kunna fånga upp och hjälpa dem som riskerar att hamna efter.

Jag tycker också att det är viktigt att göra gymnasieskolan obligatorisk. Man får tycka vad man vill om det men i det yrkesliv som vi ser idag krävs det att man har gymnasiekompetens. De borgerliga partierna accepterar att en del ungdomar inte klarar av att få fullständiga betyg. Det kan aldrig vara något som Socialdemokraterna nöjer sig med. Det finns förstås finns stora svårigheter med förslaget om obligatorisk gymnasieskola. Det kommer att finnas elever som av olika skäl har det svårare än andra. Men man får inte som de borgerliga partierna ge upp. Det gäller att ha en positiv syn på människors förmågor och vilja att utvecklas.

Den borgerliga regeringen har valt att fokusera på att skapa en större låglönemarknad med arbeten som kräver låg formell kompetens. Det är deras svar på att skapa arbetstillfällen för ungdomar som valt bort att skaffa sig fullständiga betyg. Metoden att rabattera de sociala avgifterna och att halvera restaurangsmomsen har varit väldigt dyr utan att därför skapa särskilt många arbetstillfällen. Metoden att subventionera vissa branscher riskerar ju endast att flytta arbetstillfällen från andra mindre lyckligt lottade.

Om än det inte finns särskilt många nyheter i valmanifestet så är det dock bra att få förslagen samlade i ett sammanhållet dokument.

Nu återstår endast att vinna det kommande valet och att höja den socialdemokratiska röstandelen.

Länkar: dn.se, Aftonbladet debatt, dn.se, dagens arena, dagens arena, Aftonbladet ledare, di.se, dagens arena, dn.se, dagens arena, di.se, SvD. Ekot, Aftonbladet ledare, Ekot, Ekot, dn.se, di.se, dn.se, di.se, di.se, Ekot. SVT, dn.se, Ekot, SvD, Arbetet, ka.se, Arbetet, Arbetet

Fler som skrivit: Martin Moberg, Johan Westerholm, Peter Johansson, Peter Johansson, Kjell Rautio, Charlie Levin, Kjell Rautio

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 3 september, 2014, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor, Politiska funderingar, Socialdemokrati och märkt , , . Bokmärk permalänken. 3 kommentarer.

 1. Magdalena Andersson har beskrivit mycket bra S-arbetslinjen i Di : ” Vad är ditt besked till de arbetslösa: När kommer en högre a-kassa ? Så fort vi bara kan. Ambitionen från S är tydlig: Vi vill höja a-kassan så fort som möjligt. NÄR TRANSFERERINGAR OCH BIDRAG VÄXER SÄTTER DET FART PÅ EKONOMIN, PÅPEKAR HON SAMTIDIGT.” Alltså arbetslinjen är transfereringar och bidrag som lyfter Sveriges ekonomi ????

 2. ”Metoden att subventionera vissa branscher riskerar ju endast att flytta arbetstillfällen från andra mindre lyckligt lottade.”

  Du glömde bort att nämna ROT och RUT som är ännu värre exempel på branschsubventioner.

  • Jag anser att subventionera skogsskötsel är en god investering.
   Skogen som finns i Sverige är ju vårt gemensamma fast det ägs av enskilda ägar e.
   Att då sköta den med skogsröjning är en enorm vinstgivande åtgärd.
   Därför är skattepengar för att skapa jobb där en ren vinstaffär.
   Dessutom om det utförs i huvudsak av unga så mår dessa bättre

   Många har enormt energiöverskott och för dessa vara arbetslösa är
   fruktansvärt.

   Man kunde även från skogsbolag ställa krav på skogsskötsel
   De som inte sköter sin skog borde straffbekattas.
   Vissa skogsområden är ju så tätbevuxna så skogen växer ju inte.

   Hålla på och ge subvention för RUT och restaurangmomssänkning är bland det värsta politiska jag vet. När RUT kom var dessutom lokalstädningsbranchen på uppgång.
   Så jobben skulle kommit. RUT skulle satts in under ett halvår eller år sedan dragits in.
   Många lata kapitalister skulle därmed betalat tjänsten ändå utan subvention.

   Sedan subventionera Restauranger och matgäster är även det dumt.
   Vore väl bättre subventionera tandvård, Eller mer idrott för unga.
   Göda en massa halvlata välbetalda löntagare för att sitta och jäsa på restauranger är fel åtgärd.

%d bloggare gillar detta: