Om att sälja skinnet innan räven har skjutits


Regeringsfähig?

Regeringsfähig?

I ett debattinlägg meddelar Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt sin absoluta ståndpunkt att ingå i en röd-grön regering efter valet den 14 september. Jonas menar att det är den enda garantin för att få en verkligt röd-grön regeringspolitik.

Av inlägget förstår jag att (VP) kommer att motsätta sig alla typer av blocköverskridande regeringar. Skulle man hamna utanför en regeringsbildning där (S) och (MP) ingår kommer de att sälja sig dyrt. Jonas ställer nästan ultimativa krav på att frågan om vinster i välfärdsföretag måste ingå som en del i en förhandlingslösning där Vänsterpartiet ingår.

Vänsterpartiets styrelse har gått så långt att man redan formellt har utsett sina kandidater att tillträda statsråds- och statssekreterarposter. Jonas skriver i sitt inlägg att …

Rödgröna väljare vill se rödgrön politik och en rödgrön regering. I dag är det bara Vänsterpartiet som står för det. Vi vill och kan ta fullt regeringsansvar.

Det känns som om Vänsterpartiet är rädda att hamna på sidan om efter det kommande valet. Inlägget känns litet som när en blyg pojke rycker den söta flickan i håret i förhoppning om att uppmärksammas av henne.

Det är mycket troligt att MIljöpartiet och Socialdemokraterna kommer att bilda regering i händelse av en borgerlig valförlust. Med tanke på att de borgerliga partierna så tydligt markerat sitt (åtminstone på kort sikt) avståndstagande till att ingå i en blocköverskridande regeringsbildning kommer säkert (VP) att få inflytande över politiken.

Däremot är det ju inte alls säkert att de kommer att ingå i en regering. Det som avgör det är ju faktiskt hur de själva handlar inför valet.

Att ställa ultimativa krav innan valet är klart visar ju på att partiet hellre genomför plakatpolitik än deltar i ett kompromissande regeringsarbete.

Länkar: SvD, dn.se, di.se, dn.se, dn.se, SvD

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 31 augusti, 2014, i Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 9 kommentarer.

 1. Klantigt agerande av V som riskerar att skicka mittenväljare över till allianspartierna. De flesta av dessa kan acceptera att V är ett stödparti till en S-ledd regering men inte att dessa ingår i regeringsunderlaget.

  Personligen tror jag att Löfven och S hade tjänat på och vara tydliga med att V inte är aktuella för att ingå i en S-ledd regering utan endast fungera som ett mestadels kravlöst stödparti enligt den modell som Göran Persson så förtjänstfullt använde sig av. Här var GP:s tydliga avståndstagande mot V vad gällde regeringsfrågan mycket bra och något som saknas av Löfven. Här kan man debattera att detta självklart var lättare då eftersom man hade så mycket större del av väljarkåren bakom sig men kanske var det bl.a. den här tydligheten som gjorde att många mittenväljare som numera rösta på andra partier valde S?

  • Anonym numera.

   Jag förstår inte det klantiga.
   Ett parti med så många sympatisörer ska självklart vara aktuella för att ingå i en regering.
   Det kallar jag demokrati. Man är större än både KD, C, FP.
   Dessa pajaspartier har haft alldeles för stort inflytande.

   Sedan stoppa vinster i välfärden är en alldeles förträfflig början på att hela kasta ut privata intressen som norpar vår välfärd.

   Det är ju det gemensamma vi måste kämpa för inte sälja ut det.
   Vad löns det jobba om välfärden inte finns.

   Då blir det ju helt plötsligt livsfarligt jobba.

  • Om V vill ha ett regeringsskifte vilket jag antar är det klantigt. Löfven vill högst sannolikt ändå bara ha med V som stödparti och inte i regeringen. När V går ut på det här sättet så skrämmer det bort mittenväljare som inte kan tänka sig V i en regering.

   Ditt resonemang är egendomligt för då anser du alltså att SD med ännu fler sympatisörer också bör vara aktuella att ingå i en regering. Att ingå i en regering baserar sig inte enbart på hur många röster man får i valet utan man måste vara regeringsdugligt och varken V eller SD kvalificerar sig för detta.

 2. Anonym numera.

  Det är ju inte demokrati om en alliansregim med partier där tre partier knappt har över 4%
  men fått en sådan makt.
  Att då utesluta Vänstern som tillhör våra större partier är att strunta i demokratiska val.

  Vinner sossesidan så borde Vänstern med sina siffror vara givna. liksom MP
  sedan är det frågan om vilka man kan bryta Allianssidan och sammarbeta med.
  Fp borde vara mest intresserade. Tyvärr ett extremhögerparti men hur göra?
  Släng ut Björklund och tillsätt en mer socialliberal Fp-are som ledare.

  Detta så klart om valsiffrorna för rödgröna blir under 50%
  Blir S, MP, V över 50 % ja då är ju kommande regim solklar.

  Tänk om så kunde ske. Då kanske vi splittrar hela Nyliberalismen.

 3. Leif | 31 augusti, 2014 kl. 22:33 skriver:
  ”Ditt resonemang är egendomligt för då anser du alltså att SD med ännu fler sympatisörer också bör vara aktuella att ingå i en regering.”

  Absolut! Detta om den borgeliga regeringen vinner.
  SD är ju ett högerparti.

  Det skrämmande är att ser man till höger vänstersympatisörer
  så med SD är högern större.
  Eller kan bli större.

  Jag tror inte folket förstår detta med vad vågmästare betyder. SD är ju ett vågmästarparti
  eller riskerar bli det efter valet.

  Då kan opositionen fälla en regerings förslag vid omröstning i riksdagen.
  Det mest kända är när SD tillsammans med sosseopositionen fällde höjd brytpunkt.
  Av det kontrade moderaterna och menade att Sossarna sammarbetar med SD.

  Det är ju självklart helt fel detta när SD i över 80% av omröstningar röstat på Alliansens förslag. d.v.s SD är ett tydligt högerparti.,

 4. Det är väl ganska självklart att V inte vill stödja ett regeringsunderlag som vill fortsätta med högerpolitiken.
  Om S och Mp vill föra en politik som enbart gynnar de välbeställda i samhället så är det deras problem, inte V:s vänsterpolitik ”Som inte är till salu”!

 5. Naturligtvis är V till salu. Det är enbart en fråga om prislappens storlek.

 6. Lars Flemström

  Göran skriver att V hellre vill driva plakatpolitik än ingå i ett kompromissande regeringsarbete. Men är det fel, egentligen? Huvudsaken är ju att V inte fäller en S-ledd regering. Det kan V avstå från att göra, även om V inte ställer upp helhjärtat på den politik som denna regering för. V kan motiverande sitt ställningstagande med att ”Vi ville bara undvika något ännu sämre”. De, som är så rädda för V, för att V ska uppträda som ett oppositionsarti, fastän man stödjer S i praktiken, är rädda för opposition från vänster helt enkelt, utan vill ha ”konformismens tystnad” på vänsterkanten. Detta skulle bara gynna extremvänstern.

  Vad Sverige behöver är en blocköverskridande regering utan C eller Mp. V kan mycket väl ingå i regeringsunderlaget för en blocköverskridande regering, om denna bara driver en någotsånär acceptabel fördelningspolitik, och V slipper stå till svars för regeringsbesluten. ”Vi ville bara undvika något ännu sämre”.

  Allt fler. såväl s-väljare som b-väljare, vill ha en blocköverskridande regering, efter årets val. Jag också. Men det är en absurd tanke att det inte skulle finnas någon vänsteropposition, om vi har en blocköverskridande regering. Vi måste ju också snegla lite på 2018. Då måste vi få en socialdemokratisk enpartiregering, om nödvändigt med V-stöd.

  • Jag ser gärna en blocköverskridande regering efter valet. Har svårt att se att (V) skulle vilja ingå i en sådan. Tror också att vare sig (FP) eller (CP) vill ingå. Krävs nog skiften i deras respektive ledning innan det blir möjligt.

%d bloggare gillar detta: