Människor ska inte sättas i skuld


29306-26_9vilgot_1293867l

Svenska Dagbladet rapporterar att LO och Socialdemokraterna inte längre förespråkar arbetsmarknadsprövning inför beviljande av arbetstillstånd. Däremot vidhåller parterna att man ska göra vad som behövs för att förhindra att människor luras till Sverige under falska förespeglingar.

Därför är man för att arbetsgivares anställningserbjudande ska vara rättsligt bindande. Karl-Petter Thorwaldsson säger till DN att …

Vårt mål är att människor inte ska sättas i skuld och komma till Sverige och bli lurade.

Det är klokt av LO och (S) att välja bort en arbetsmarknadsprövning. Det finns inga parlamentariska möjligheter att ett sådant förslag vinner riksdagens majoritet. Viktigare är då att fokusera på att de arbetstagare som kommer till Sverige får ett bättre rättsligt skydd.

Därför är det bättre att driva frågan om att arbetsgivarens anställningserbjudande blir rättsligt bindande.

Länkar: SvD, SvD

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 30 augusti, 2014, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor och märkt , . Bokmärk permalänken. 3 kommentarer.

 1. Lars Flemström

  Göran! Du har skrivit ”Det finns inga parlamentariska möjligheter att ett sådant förslag vinner riksdagens majoritet.” Ibland för man avstå från det önskvärda, och i stället satsa på det möjliga. Men de rättsligt binande anställningsavtalen kommer snart att bli ett slag i luften, både vad gäller lönedumpning /anställningstrygghet för den befintliga arbetskraften i Sverige och skyddet för den importerade arbetskraften. Även flyktinginvandrarna kommer att ratas. De har ju fått undervisning i både svenska språket och svensk samhällskunskap, och är därför inte attraktiva som arbetskraft för arbetsgivare som hellre rekryterar utomlands än i Sverige. Är verkligen lösningen att alla svenskfödda ska bli akademiker, som skyddas med svenska yrkeslegitimationer , medan jobben inom LO-området i allt högre grad bemannas med ett gästarbetarsystem, medan svenskfödda icke-akademiker går arbetslösa?

  Nog tycker jag att LO har lagt sig platt för Miljöpartiet. Här har du svaret varför så många LO-medlemmar inte vill ha en rödgrön regering. En rimlig rollfördelning mellan SAP och LO hade väl varit att SAP genomför det, som vid var tid är möjligt, medan LO arbetar för de långsiktiga kraven? En möjlig kompromiss hade väl f.ö. varit att arbetsgivaren får möjlighet att överklaga ett fackligt veto till Arbetsdomstolen, där arbetsgivaren har att bevisa att den sökta arbetskraften inte finns i Sverige.

 2. Ganska sannolikt taktik för att underlätta regeringsbildning med Mp samt även öka möjligheterna till en blocköverskridande regering ifall detta skulle behövas.

  Är valtaktiskt smart men arbetsmarknadsprövning måste till för och undvika att vi tar in arbetskraft utifrån där vi istället har lämplig befintlig arbetskraft i Sverige som står utanför arbetsmarknaden.

 3. Att människor är satta i skuld är ju precis den politik Alliansen fört under 8 år.
  Sätter man människor i skuld blir de icke fria.

  Därmed kan man förutom förstörda sociala försäkringar även pressa dessa jobba gratis övertid.
  göra arbetsmiljön sämre och slutligen binda fast sin personal för låg lön.
  Bara det täcker så de klarar de lån som idag unga tvingats till.

%d bloggare gillar detta: