Om att leva på lånade resurser


Överproduktion

Igår rapporterades det om att vi nått fram till ”Overshoot Day” – ett begrepp som markerar att jordens befolkning förbrukat årsproduktionen av ekologiska resurser. Från och med idag och fram till årsskiftet lever vi därför på lånade resurser. Världsnaturfonden menar att vi skulle behöva 1,5 jordklot för att klara årsproduktionen av ekologiska resurser. Carina Borgström Hansson, expert på ekologiska fotavtryck på WWF, säger att …

Overshoot day är ett sätt att förklara hur hårt tryck vi sätter på jordens resurser. Vi använder ekologiska tjänster och resurser snabbare än vad jorden återskapar dem. Till exempel hinner inte jorden med att suga upp koldioxidutsläppen, vi pumpar upp olja och kol snabbare än vad planeten kan hantera.

Huruvida WWF har räknat rätt på timmen har jag ingen aning om, men jag betvivlar inte för en sekund att jordens befolkning har en stor utmaning inför sig. Vårt levnadssätt utsätter vårt jordklot på stora påfrestningar som på kort och lång sikt påverkar klimat och människors levnadsomständigheter. Vi i västvärlden kan på intet sätt undandra oss vårt ansvar. Även om vi i Sverige lever i villfarelsen att vi är föredömen i miljöhänseende så bidrar vi till den negativa utvecklingen. Om alla skulle leva som vi gör skulle det behöva tre jordklot.

Därför måste klimatpolitiken växa i betydelse och verkliga krafttag göras för att förändra vårt levnadssätt. Det krävs såväl politiska åtgärder som personliga åtaganden för att vi med bättre samveten ska kunna överlämna denna värld till våra barn och deras barn …

Länkar: SvD, SVT, SvD, SvD, SvD

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 20 augusti, 2014, i Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Om att leva på lånade resurser.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: